Olkitaiteilija hyödyntää myös hukkapalat

Himmeli on satoja vuosia vanha joulukoriste, mutta oljesta on myös paljon muuhun. Tämän on huomannut muiden muassa Pirjo Väisänen, joka tekee himmeleiden lisäksi veistosmaisia olkitöitä Fiskarsissa. Väisäsen teokset ovat hurmanneet varsinkin japanilaisvieraat.

Kotimaa
Pirjo Väisäsen työhuoneen katossa roikkuva teos on ollut esillä asuntomessuilla.
Yle

Pirjo Väisäsen työhuoneessa Fiskarsissa ei ole epäselvyyttä taiteilijan intohimosta, joka on olki. Väisänen lumoutui materiaalista enemmän tai vähemmän sattumalta, kun hän tapasi olkitöiden taitajan Eevi Lindénin 90-luvulla.

– Minulla oli silloin punainen pakettiauto ja Eevi pyysi minulta apua olkien kuljettamisessa. Ihastuin materiaaliin heti. Päädyin hänen oppiinsa pellolle ja hän on opettanut minulle kaikki taiat, Väisänen kiittää sittemmin edesmennyttä oppiäitiään.

Olki somistaa ja rauhoittaa tilan kuin tilan

Pirjo Väisäsen lämpimästä suhteesta olkeen kertoo työhuoneen seinällä roikkuva, olkisilpusta tehty taulu. Väisänen ei raski heittää hukkapätkiä roskiin, joten nekin päätyvät yleensä hyötykäyttöön.

Pirjo Väisäsen olkisilpusta tekemä taulu.
Pirjo Väisäsen olkisilpusta tekemä taulu.Yle

– Olki on niin luonnollinen ja minun mielestäni myös lämmin ja valoisa materiaali. Valmis himmeli on ennen kaikkea rauhoittava elementti. Himmelillä tai isolla tilatyöllä on taipumus rauhoittaa sekä tila että myös se katsoja, joka viivähtää sen hiljaa ilman väreessä liikkuvan olkiteoksen lähellä.

Väisänen haaveilee yhdistävänsä olkea entistä enemmän myös muihin materiaalehin. Esimerkiksi parhaillaan Fiskarsin museossa käynnissä olevassa näyttelyssä on esillä Väisäsen ja seppämestari Upi Anttilan yhteistyönä syntynyt olkiteos, jossa on rautarunko.

Olkityöt viehättävät erityisesti japanilaisvieraita

Erityisen innoissaan Pirjo Väisäsen olkiteoksista ovat olleet työhuoneella vierailleet japanilaiset matkailijat. Himmelit näyttäisivät muutenkin olevan jonkinlaisessa nosteessa.

– Himmelit on ihanan "in" ja se on tosi kiva, mutta oljesta voi tehdä kaikkea muutakin. En ole missään tapauksessa romuttamassa joulun ihanaa perinnettä, joka on vuosisatoja vanha. Nyt kun olen niin rakastunut olkeen, niin haluaisin kuitenkin nähdä sen ympärivuotisena kodin sisustajana. Siksi olen kehittänyt yksinkertaisempia malleja ja tehnyt isoja tilatöitä.

Nyt Pirjo Väisänen on työskennellyt oljen parissa täysipäiväisesti kaksi vuotta eikä loppua näy, pikemminkin päinvastoin. Seuraavan puolen vuoden ajan hän asuu ja työskentelee Lontoossa.

– Tällä hetkellä en näe minkäänlaisia rajoituksia siinä, että mitä oljesta voi tai ei voi tehdä.