Ruotsi ei lähetä Jas Gripen -hävittäjiään Isisin vastaiseen taisteluun

Ruotsi lupaa sen sijaan tukea Ranskaa ilmakuljetusten järjestämisessä.

Ulkomaat
Saab JAS 39 Gripen lennossa takaapäin kuvattuna.
Johan Nilsson / Scanpix / EPA

Ruotsi ei lähetä Jas Gripen -hävittäjiään tukemaan Ranskaa Isisin vastaisessa taistelussa, Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun) kertoo hallituksen antaman tiedon perusteella. Hävittäjien sijaan Ruotsi tarjoaa Ranskalle apua muun muassa ilmakuljetusten järjestämisessä.

Hallituksen mukaan Ruotsi aikoo ensi vaiheessa tarjota Ranskalle 50–100 tuntia ilmakuljetuskapasiteettia.

Ruotsi, Suomi ja kymmenen eurooppalaista Nato-maata omistavat yhteisesti kolme kuljetuskonetta, joiden tukikohta on Unkarissa. Ruotsilla on koneiden käyttöön 160 tunnin lentotuntikiintiö, SVT kertoo.

Lisäksi Ruotsi aikoo lähettää keväällä 2017 Hercules TP84 -kuljetuskoneen Maliin YK:n Minusma-rauhanturvaoperaatioon. Pari esikuntaupseeria lähetetään joko Minusma-operaatioon tai YK:n rauhanturvaoperaatioon Lähi-idässä.

Koko tukipaketin hinnaksi on arvioitu 40 miljoonaa kruunua.

– Tämä on aikamoinen sotilaallinen panos. Avustamme sekä Syyriassa, Irakissa että Pohjois-Afrikassa, ulkoministeri Margot Wallström sanoi uutistoimisto TT:lle (siirryt toiseen palveluun).

Wallströmin mukaan Ranska on lisäksi pyytänyt saada käyttää Ruotsin puolustusmateriaaleja. Pyyntö on vielä käsiteltävänä, eikä Wallström kerro, mitä se tarkemmin ottaen koskee.

Korjaus 16.12. klo 12.42: Korjattu Hercules-kuljetuskoneen mallinumero.