1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Intian korkein oikeus kielsi isojen dieselautojen myynnin Delhissä

Väliaikainen myynti- ja rekisteröintikielto koskee dieselautoja, joissa on kaksilitrainen tai sitä suurempi moottori. Intian pääkaupunki pinnistelee saasteisen ilmansa puhdistamiseksi.

Ulkomaat
Liikenneruuhka Delhissä.
Liikenneruuhka Delhissä.Harish Tyagi / EPA

Intian korkein oikeus määräsi keskiviikkona tilapäisen myynti- ja rekisteröintikiellon isoille dieselautoille pääkaupunki Delhin alueella.

Maaliskuun loppuun asti voimassa oleva kielto koskee dieselautoja, joiden moottorin iskutilavuus on kaksi litraa eli 2 000 cm³ tai enemmän. Esimerkiksi katumaastureissa ja jeepeissä on yleensä näin suuri moottori.

Oikeus kielsi samalla kuorma-autoja ajamasta pääkaupunkiseudun läpi matkallaan muihin osavaltioihin. Yli 10 vuotta vanhat dieselkuorma-autot eivät saa ajaa Delhiin ollenkaan. Delhiin tavaroita tuovien kuorma-autojen tiemaksut kaksinkertaistettiin.

Määräysten tavoitteena on Delhin erittäin saasteisen ilman puhdistaminen.

Aiemmin tässä kuussa Delhin paikallisviranomaiset ilmoittivat, että tammikuun alussa kokeillaan yksityisautoilun rajoittamista. Autot saavat liikkea teillä vain joka toisena päivänä sen perusteella, onko niiden rekisterikilven viimeinen numero parillinen vai pariton.

Delhin ilma on Maailman terveysjärjestön vertailun mukaan maailman saasteisinta. Tutkimuksessa oli mukana yli 1 600 kaupunkia ympäri maailmaa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi