1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Aivoinfarkti suisti kansainvälisiltä oopperalavoilta, mutta baritoni ei anna periksi

Muheva musiikki nousee bassobaritoni Juha Uusitalon syvyyksistä saakka. Se täyttää salin kertoen, kehräten ja kierrellen kaikki kuulijat pauloihinsa. Kuulija, kokija, tuntija tietää olevansa lähellä jotakin suurta. Jotakin niin suurta, mitä ei voi nähdä, koskea eikä kuvata. Sen voi vain tuntea.

kulttuuri
Juha Uusitalo harjoituksissa Kokkolassa, taustalla kapellimestari, orkesteria ja flyygeli.
Minna Mustonen / Yle

Juha Uusitalo, maailmankuulu bassobaritoni elää musiikista, hengittää musiikkia ja tekee musiikkia. Maailman oopperalavat ja näyttämöt ovat tulleet taiteilijalle tutuksi. Wien, Japani, New York, Lontoo, vain muutamia lueteltuina.

– Olen etuoikeutettu, myönnän. Olen saanut elää tällä ihanalla musiikilla koko elämäni.

Pää pysäytti

Firenzessä vuonna 2008 taiteilijan vapaapäivän keskeytti ankara, paineinen, puristava päänsärky. Sairaalareissulla päästä löytyi kasvain. Joulukuussa Uusitalo leikattiin ja jo maaliskuussa hän jatkoi konsertointia Esa-Pekka Salosen kanssa festivaaleilla.

Se on katkerin mielin todettava, ettei näyttämöliikehdintä ole ihan siinä kunnossa kuin se on ollut.

Vuonna 2011 tuli aivoinfarkti, joka pysäytti näyttämötyöskentelyn.

– Se on katkerin mielin todettava, ettei näyttämöliikehdintä ole ihan siinä kunnossa kuin se on ollut. Minuthan on palkittu liikkuvuudesta. Nyt askeliin joutuu keskittymään eri tavalla ja se huomio on poissa laulamisesta. Ääni on kuitenkin kunnossa kovan harjoittelun jäljiltä ja se tuntuu todella hyvältä.

Kun elämä pysäyttää, laittaa se miettimään elettyä elämää ja pohtimaan valintoja.

–En ehkä olisi tehnyt valintojani toisin, mutta äkkipikaisuuttani haluan muuttaa. Olen joutunut sairauksien myötä käsittelemään monenlaisia asioita, lähinnä anteeksiantoa itseäni kohtaan.

– Pää pysäytti, näin voi sanoa. Hassua, mutta voin todeta, että nyt olen onnellisempi kuin koskaan. Olen sinut itseni kanssa.

"Näyttämölle palaan vielä"

Taiteilijassa realismia on myös ajatella se, että nyt on aika tehdä jotakin muuta kuin suuria rankkoja rooleja.

– Maailman oopperataloilla on minua kohtaan hiukan uskon puutetta. Sairastuminen ja kuntoutuminen ovat tehneet heistä minua kohtaan hiukan varautuneita. Mutta minä palaan vielä, summaa hän.

Maailman oopperataloilla on minua kohtaan hiukan uskon puutetta.

– Ainahan sitä voi opettaa. Saattaa olla, että opetustyöt äänen tuoton puolelta ja laulun esittämisen kohdalta voivat tulla kyseeseen. Sitten joskus,ehkä. Monta ovea on avoinna, eikä mikään ole vielä lopullisesti kiinni.

Tietty armottomuus kuuluu taiteilijan elämään. Uusitalo kuitenkin muistuttaa, että itseään ei voi syyttää mistään, etenkään terveydellisissä asioissa.

Suihkulaulajasta lavaesiintyjäksi

Vaasasta syntyjään oleva Uusitalo päätyi opiskelujen kautta Helsinkiin ja valmistui Sibelius-Akatemiasta diplomihuilistiksi.

– Kun olin pieni, naapurissamme asui hirvittävän mukava klarinettia soittava setä. Halusin aloittaa klarinetin soiton, jotta minustakin tulisi mukava klarinetisti. Pyysin puhallinta soittavaa veljeäni tuomaan klarinetin. Hän toi minulle vanhan rikkinäisen huilun. Niin päädyin huilistiksi, kertoo musikantti menneitä muistellessaan.

Entisen "suihkussa laulajan" ystävät patistelivat vaihtamaan huilun lauluun.

Halu päästä näyttämölle osoittamaan osaamistaan on ollut miehessä aina. Edelleenkin, kaikkien huippuroolienkin jälkeen, hänessä asuu palo näyttämölle.

En pidä ooppperaa elitistisenä kulttuurimuotona.

– Näyttämö plus musiikki on yhtä kuin ooppera, niinhän se menee. En pidä ooppperaa elitistisenä kulttuurimuotona. Raadollista työntekoahan se on ja halvimmat oopperalipun hinnat ovat elokuvalipun hintaisia. Uskon, että moni ihminen haluaa nostaa oopperan elitismiksi, vastustan sitä, nauraa taiteilija.

– Musiikin maailma esimerkiiksi Italiassa saattaa olla hyvinkin hierarkista ja auktoritääristä. Auktoriteettien kumartaminen voi olla aika haasteellista suomalaiselle oppia, mutta kun musiikki soi, niin se on ainoa auktoriteetti, jota kumarretaan. Musiikin maailma on kansainvälinen maailma, siellä kaikki ovat veljiä ja siskoja keskenään.

Lue seuraavaksi