Jo ensimmäinen Star Wars -elokuva kolahti käsikirjoittajaan: "Jännitti aivan pimeenä"

Miljoonat ihmiset jännittävät parhaillaan valtavan leffaodotuksen kourissa. Suomessakin ensi-iltansa sai Star Wars: The Force Awakens –elokuva keskiviikkona. Se on monelle enemmän kuin elokuva. Myös käsikirjoittaja Jari Olavi Rantalalle elokuvasagan ensimmäisen osan näkeminen kymmenvuotiaana oli järisyttävä kokemus.

elokuvat
Star Wars
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Käsikirjoittaja Jari Olavi Rantala muistaa edelleen ensimmäisen Star Wars –elokuvansa. Oli kevättalvi 1978. Rantala oli silloin 10-vuotias porilaispoika. Järisyttävän uudenlainen elokuva mullisti pojanklopin kokemukset elokuvasta täysin.

- Se kolahti aika pahasti. Aikaisemmin en jaksanut edes pysyä hiljaa ja höpöttämättä koko elokuvaa, Rantala muistelee.

Star Wars muutti kaiken. Porllaisessa elokuvateatterissa leffaa katsoi hiljainen pikkupoika.

- Kun leffa sitten loppui, jännitti aivan pimeenä.

Uskottavasti outo maailma

Leffa jysähti ja kävi lopulta niin, että Jari Olavi Rantalasta tuli isona leffa-ammattilainen. Hän on käsikirjoittanut monia arvostettuja kotimaisia elokuvia, kuten Paha maa, 8-pallo ja Käsky.

Rantalan mielestä eeppinen Tähtien sota -tarinasarja on enemmän kuin pelkkä elokuva.

- Star Wars –sarja on koko elokuva-alan kannalta mullistava. Se on vaikuttanut vahvasti miljooniin ihmisiin, mutta on tuonut myös elokuvan tekemiseen uutta otetta.

Ohjaaja George Lucas loi jättiteoksessaan uskottavasti uudenlaisen, mutta kuitenkin käsin kosketeltavan aidon maailman, johon katsoja pystyy eläytymään. Kerronnan näkökulmasta tarina voisi jopa toimia sankarielokuvan ohjekirjana.

- Sarjan maailmaahan on verrattu lännenelokuvien miljööseen, jossa ollaan tietyntyylisellä rajaseudulla. Mielenkiintoiset hahmot ovat arkkityyppisiä, arvioi Jari Olavi Rantala.

Lucas siirtyi taustalle

Sarjan seitsemättä osaa Jari Olavi Rantala odottaa jännittyneenä. Niin odottaa koko maailma, koska elokuvaa ei ole näytetty edes medialle etukäteen.

Lisäjännitystä tuo myös se, että The Walt Disney Company osti Lucasfilmin kolme vuotta sitten ja on ilmoittanut tuottavansa kolme uutta Tähtien sota –elokuvaa.

- Nyt George Lucas on jäänyt taustalle harmaaksi eminenssiksi ja työtä tekee nuori kaarti. Odotan kuitenkin jonkinlaista paluuta 1970-luvun meininkiin, jossa digitehosteet antavatkin tilaa perinteiselle elokuvalle.