1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Heittoja, kaatoja ja kuristuksia – kamppailulajeissa luottamus on perusedellytys

Kamppailulajit haastavat myös henkisesti, sillä vastustaja on päästettävä iholle ja antauduttava lukkoihin ja kuristusotteisiin. Tatamilla vastustajan saa kimpustaan käskyllä tai taputuksella – ja siihen on luotettava.

Kuva: Julia Sieppi / Yle

Maassa käytettäviin ottelutekniikoihin perustuva brasilialainen jujutsu on nousut vuosikymmenessä suomalaisten suosioon. Tatamilla hiki nousee pintaan nopeasti, mutta kamppailulaji haastaa myös henkisesti.

Laji vaatii muun muassa rohkeutta ja pitkäjänteisyyttä. Vaikka treeneihin on välillä tultava väsyneenä, on säännöllinen harjoittelu lajia ohjaavan Karri Jarvan mukaan palkitsevaa. Tatamilla harjoitellaan muun muassa erilaisia kuristuksia ja lukkoja. Oppimisen kannalta on tärkeää, että treenikavereihin on täysi luottamus.

Aloittelijoita ohjataan paljon, jotta lajin käytännöt tulevat tutuiksi.

– Luottamuksen hakeminen lähtee ihan ensimmäisistä treeneistä. Heti kun tuntuu pahalta ja kaveri sanoo seis, täytyy lopettaa, Jarva sanoo.

Jujutsukonkarin mukaan pari vuotta yhdessä treenanneet tuntevat jo hyvin toistensa temput ja jekut. Lajin luonteeseen kuuluu, ettei toista yritetä vahingoittaa tahallaan missään tilanteessa.

– Sellaiset kaverit, jotka yrittävät vahingoittaa, eivät yleensä kauaa treenaa, toteaa Jarva.

Vahinkoja sattuu lähinnä kilpailuissa

Jarvan mukaan brasilialaisessa jujutsussa loukkaantumisia sattuu lähinnä kilpailutilanteissa. Tekniikat pyritään tekemään kivuttomasti, mutta treenin jälkeen kamppailija voi potea lihas- ja nivelkipuja.

Heti kun tuntuu pahalta ja kaveri sanoo seis, täytyy lopettaa.

Karri Jarva

– Kivut eivät kuitenkaan saa olla jatkuvia, että ne haittaisivat peruselämää.

Koska loukaantumisen vaara on olemassa, voi luottamuksen löytäminen olla haaste etenkin vieraamman vastustajan kanssa. Jarva on kiertänyt muiden paikkakuntien painisaleja paljon.

– Joka kerta sen luottamuksen joutuu hakemaan uudelleen. Kaikilla painisaleilla on kuitenkin ollut hyvä rento fiilis, eikä ole tarvinnut pelätä.

Jarva huomauttaa että kamppailjan rooli on muutenkin erilainen tatamilla kuin arkielämässä.

– Kamppaillessa ollaan hyvinkin lähekkäin, mutta sitten kun astelen tatamin ulkopuolelle, käyttäydyn ihan eri tavalla. Siviilissä pitää aina etsiä se tietty etäisyys.