Mikä ihmeen lanttuhauta? Tamperelaiset pitävät kiinni jouluperinteestään

Lanttuhauta on valmiiden joululaatikoiden esi-isä, joka keksittiin helpottamaan tehdastyöläisten joulukiireitä. Perinteiden nimiin vannovat ostavat yhä torilta pohjan lanttulaatikkoon.

ilmiöt
Lanttuhautaa.
Petri Aaltonen / Yle

Joulukuussa Tampereen toreille ja kauppahalliin ilmestyvät lanttuhautaa mainostavat kyltit. Paljasjalkaisille tamperelaisille se on varma merkki joulun lähestymisestä, mutta junan tuomat eivät voi olla ihmettelemättä: mikä ihmeen lanttuhauta?

Pirkanmaan Marttojen toiminnanjohtaja Marja Kuuteri-Kallio vahvistaa, että kyseessä on tamperelainen erikoisuus.

– Lanttua on aina syöty Suomessa, mutta muualla en ole tavannut myytävää lanttuhautaa.

Lanttuhauta on valmiiksi kuorittua ja keitettyä lanttua, jota on haudutettu pitkään, jopa viidestä kuuteen tuntia. Tavallisesti lanttu kypsyy puolentoista tunnin keittämisellä.

– Toisin sanottuna se on ylikypsää, sanoo Kuuteri-Kallio nauraen.

Lanttuhautaa käytetään kotitekoisen lanttulaatikon pohjana, jolloin lanttuja ei tarvitse keittää itse. Pitkä kypsytysaika tuo lanttuun vahvan maun, joka maistuu myös valmiissa laatikossa.

Kauppias Pekka Tuomela myymässä lanttuhautaa.
Lihakipparien Pekka TuomelaPetri Aaltonen / Yle

Lanttu maalta tehdaskaupunkiin

Tampereelle ja muihin Pirkanmaan perinteisiin teollisuuskaupunkeihin lanttulaatikko saapui kauppatavaraksi tehdastyöläisten myötä.

– Lantun viljeleminen ja keittäminen ei onnistunut tehdastyöläisiltä, joten lanttulaatikon pohja ostettiin valmiina. Niinpä valmiiksi keitetty lanttu tuotiin maalta myytäväksi kaupunkiin, toteaa Kuuteri-Kallio.

Tampereen kauppahallissa vuodesta 1986 lanttuhautaa kaupanneen Pekka Tuomelan mukaan lanttulaatikon ainesta on mennyt parhaimpina vuosina kaupaksi 600–700 kiloa.

– Kauppahallissa lanttuhautaa myi kymmenkunta kauppiasta, ja osa keitti itse lantut täällä alakerrassa, kertoo Tuomela.

Enää samoihin lukuihin ei päästä. Jos tehdastyöläisten kiireinen arki toi aikoinaan lanttuhaudan myyntiin tamperelaisille kauppiaille, nyt valmiit laatikot ja kiihtyvä elämäntahti vähentävät kotikokkaamista entisestään.

Tampereella perinteestä ei kuitenkaan olla vielä valmiita luopumaan. Tänäkin vuonna lanttuhautaa tulee kauppahalliin Lihakipparien tiskiin 60 kiloa joka aamu joulun alla.

– Lauantai-iltaan mennessä olemme myyneet sitä parisensataa kiloa. Vielä riittää ihmisiä, jotka haluavat tehdä lanttulaatikon itse, toteaa Tuomela.