1. yle.fi
  2. Uutiset

Joulukinkkujen koko pienentynyt samaan tahtiin perhekoon kanssa

Yhä pienemmät joulukinkut käyvät kaupaksi tänä jouluna Pohjois-Karjalassa. Niin kauppaketjujen, markettien kuin vähittäismyyjienkin valikoimista löytyy yhä yleisemmin luuton, noin viiden kilon kinkku. Ennen yleinen 10-12 kilon kinkku on jäämässä vähemmistöön. Syyksi myyjät arvelevat muun muassa kotitalouksien pienentymistä.

Joulukinkku
Henkilö laittaa joulukinkkua uuniin.
Yle

Kinkkukauppa käy kuumana aina joulunpyhiin saakka. Vaikka esimerkiksi kala onkin monessa joulupöydässä yhä suositumpi, niin perinteinen kinkku on vielä ylivoimainen juhlaruoka.

YLE Pohjois-Karjalan tekemän soittokierroksen perusteella ovat maakunnan kaupoissa myytävien pakaste- ja tuorekinkkujen hinnat ainakin suurilla kauppaketjuilla samalla tasolla. Noin 7 kilon kinkku maksaa nelisen euroa kilo.

Joulukinkun alkuperä vaihtelee kauppaketjujen ja kauppojen välillä. Kotimaisen kinkun suosio on jatkuvassa kasvussa. Kiinnostusta on myös luomukinkkuun, mikäli sitä vain on saatavilla.

Pienteurastamo pärjää tutulla asiakaspiirillä ja lähilihan maineella

Joitakin kilometrejä Liperin kirkolta Ylämyllyn suuntaan sijaitsee Harjulan maatila. Tilalla on vuosien myötä siirrytty tilanpidosta teurastustoimintaan. Tilalla sijaitsee myös oma myymälä.

Lihakartano Tuomelan myynnissä näkyy joulu selvänä piikkinä ylöspäin. Juhani Tuomela on myös havainnut, että kysyttyjen kinkkujen koko on pienentynyt.

Perinteisen noin kahdentoista kilon kinkun osuus on nyt vain noin kymmenes osa kaikista myymistämme kinkuista.

Juhani Tuomela

– Pieni osa suolatuista kinkuista on tällaisia perinteisiä isoja kinkkuja, mutta nyt kinkun koko on yleisesti ottaen pienentynyt. Nyt myydään luutonta viidestä kuuteen kilon kinkkua, tai vieläkin pienempiä kolmen, neljän kilon kinkkuja. Perheiden koko on vuosien myötä pienentynyt.

– Perinteisen noin kahdentoista kilon kinkun osuus on nyt vain noin kymmenes osa kaikista myymistämme kinkuista, kertoo yrittäjä Juhani Tuomela.

Tuomela hankki lihansa ja kinkkunsa vain joidenkin kilometrien päästä teurastamosta.

– Naapurissa, noin seitsemän kilometrin päässä on sikatila, josta lähes kaikki liha tulee. Tarvittaessa tuodaan lihaa myös Kontiolahden Iiksenniityltä, mainitsee Tuomela.

Pienteurastamon liha ja kinkut päätyvät pääasiassa omaan maakuntaan, mutta näin joulun alikaan kinkkuja matkaa myös eri puolille Suomea.

Lue seuraavaksi