Hyppää sisältöön

Vastaanottokeskuksissa suhteellisen rauhallista – Turvatoimia on tarkennettu

Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksissa ei ole lisätty turvatoimia. Pohjois-Pohjanmaalla yleistä ilmapiiriä seurataan kuitenkin tiiviisti ja eri tilanteisiin varaudutaan tolmintamalleja miettimällä.

Oulun Heikinharjun vastaanottokeskukssa on tällä hetkellä kaksi yövartijaa. Marraskuussa turvapaikanhakijoita majoitettiin kontteihin. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Marraskuun alkupuolella Kuusamoon avanneen Coronarian vastaanottokeskuksen johtaja Kirsi Särkelä sanoo, että Kuusingintien vastaanottokeskuksessa turvatoimia ei ole jouduttu päivittämään syksyn aikana. Särkelän mukaan keskuksessa noudatetaan yleisiä vastaanottokeskusten ja poliisin laatimia turvaohjeita.

Häiriöt eivät ole mitenkään yleisiä.

Kirsi Särkelä

– Poliisi on käynyt meidän vastaanottokeskuksessa johtuen järjestyshäiriöistä, mutta häiriöt eivät ole mitenkään yleisiä. Ne ovat turvapaikanhakijoiden kahinoita, jotka usein johtuvat päihteiden käytöstä, Särkelä toteaa.

Särkelän mukaan poliisi hälytetään vastaanottokeskukseen ”hyvin herkällä kädellä.” Näin halutaan taata työntekijöiden turvallisuus.

Coronarian vastaanottokeskuksessa Kuusamossa on tällä hetkellä 110 turvapaikanhakijaa.

Myös SPR:n keskuksessa on rauhallista

SPR:n Kuusamon vastaanottokeskuksessa turvapäivityksiä ei ole myöskään tehty viime aikoina.

Vastaanottokeskuksen johtaja Sanna Vääräniemi sanoo, että poliisi on vieraillut vastaanottokeskuksessa syksyn aikana muutamaan otteeseen, mutta uusiin turvamääräyksiin ei keskuksessa ole tarvinnut turvautua.

Keskuksessa on rauhallista.

Sanna Vääräniemi

– Meidän näkökulmastamme keskuksessa on rauhallista, Vääräniemi toteaa.

SPR:n Kuusamon vastaanottokeskuksessa on tällä hetkellä 240 turvapaikanhakijaa.

Nuorten Ystävät ry ylläpitää Kuusamossa ryhmäkotia, jossa on tällä hetkellä 14 alaikäistä turvapaikanhakijaa.

Lisävartija kasvaneen asukasmäärän takia

Oulussa Heikinharjun vastaanottokeskuksessa on syyskuusta lähtien työskennellyt kaksi yövartijaa. Vs. johtaja Jenni Korpikarin mukaan muutos tehtiin asiakasmäärän kasvun vuoksi.

– Vartiointiliikkeen työntekijät toimivat pääsääntöisesti sisätiloissa. Sovitun yöohjelman mukaan he kiertävät myös ulkona, sillä alueellamme on majoitustiloja muun muassa viereisissä kerrostaloissa, Jenni Korpikari sanoo.

Kameravalvontaa on myös tarkastettu.

Jenni Korpikari

Korpikarin mukaan erilaiset turvallisuusuhkat on otettu huomioon muun muassa ohjeistusta selkeyttämällä.

– Kameravalvontaa on myös tarkastettu ja parannettu niiden suuntaa muuttamalla. Valaistusta on myös lisätty, Korpikari kertoo.

Korpikarin mukaan vastaanottokeskuksessa seurataan yleistä ilmapiiriä tiiviisti. Lisäksi omaa ja vartiointiliikkeen henkilökuntaa on ohjeistettu ja yhteistyössä mietitty toimintamalleja erilaisiin tilanteisiin reagointiin.

Heikinharjussa on tällä hetkellä kaikkiaan noin 510 turvapaikanhakijaa. Vastaanottokeskuksessa on myös alaikäisten yksikkö.