1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. kulttuuri

Tuoreet tuomiot hartaasti odotetusta Star Wars -elokuvasta: "Hyvältä näytti, mutta juonenkäänteet vaativat sulattelua"

Uuden trilogian avaus sai osan pitkän linjan faneista hämilleen. Roolisuoritukset ja visuaalisuus saivat kiitosta, toisaalta tarina pelasi varman päälle ja toisti tuttua. The Force Awakens sisälsi koskettavia jälleennäkemisiä, koukuttavan cliffhangerin ja erikoisherkkuja faneille. Kymmenien vuosien tapahtumat elokuvien välillä olisivat kuitenkin kaivanneet monipuolisempaa käsittelyä, tuumii Ylen elokuvatoimittaja Jenni-Maarit Koponen.

Kuva: Yle

Raunion veljekset astuvat Maximin katsomosta vähän pöllämystyneen näköisinä. Tähtien sota -sarja on tehnyt herroihin niin suuren vaikutuksen jo pikkupoikina, että se vaikutti uravalintaan.

Eric ja Henrik Rauniolla on tuotantoyhtiö, jonka suojissa on tehty jopa spagettiwestern-henkinen Star Wars -fanielokuva. Keskiviikon ensi-ilta on siis suuri tapaus ja vaatii pientä sulattelua.

– Tässä oli paljon hyvää ja paljon sellaista, josta en ole ihan varma vielä. Tuntuu, että tarinallisesti mentiin siitä, missä aita on matalin. Stoorissa oli muutamia huippuhetkiä, mutta tuntui jotenkin, ettei tämä ollut sellainen suurelokuva, joka oikein ansaitsisi niitä, ainakaan se ei vielä tunnu suurelokuvalta. Alkuperäiset kolme tuntuivat, summailee Eric Raunio tuntojaan.

Henrik Raunion mielestä _The Force Awakens _laajentaa loistavasti aiempien elokuvien maailmaa, mutta jotkin juonenkäänteet vaativat vielä pohtimista.

– Kyllä tämä oli luonteva jatkumo, tykkäsin kyllä. Se näytti hyvältä.

Eric Raunion mielestä oli hauskaa tavata vanhat tutut hahmot uudelleen. Hän kuitenkin kaipasi sitä, että hieman enemmän olisi avattu, miksi he ovat päätyneet sinne, minne ovat.

– Siinä oli aika paljon asioita, jotka jäivät selittämättä, mutta spoilaamatta niistä ei voi paljon puhua.

Molempien mieleen oli se, että uskoutuneille faneille oli piilotettu rutkasti viittauksia muihin Tähtien sota -elokuviin. Kaikkia ei ensimmäisellä katsomisella edes huomannut. Ilahduttavana miehet pitivät sitäkin, että varsinkin taustarooleissa vilkkui 70-luvun henkeen partaa ja pulisonkia. Myös roolisuoritukset menivät nappiin.

– Siinä on isot saappaaat täytettävinä, että pääsee Star Wars -tähtikaartiin. Tässä oli pääosissa hyvin eri tyyppisiä näyttelijöitä kuin ennen, toimintakin oli vauhdikkaampaa, mutta päähenkilöt toimivat hyvin, tuumi Henrik Raunio.

Tunnelatausta riitti, mutta droideja olisi saanut olla enemmän

Ylen elokuvatoimittaja Jenni-Maarit Koponen puhuu elokuvasta kieli keskellä suuta: juonesta ei voi sanoa juuri mitään, ettei pilaa ensi-iltayleisön elämystä.

Koposen mielestä Jedin paluun tarinaa jatkava The Force Awakens on vahvasti alkuperäisen trilogian hengelle uskollinen, eikä edellistä trilogiaa tule juuri ajatelleeksi. Huumori noudattelee vanhimpia Tähtien sota -elokuvia, vanhat, tutut hahmot ovat läsnä ja heidän kanssaan koetaan sykähdyttäviä jälleennäkemisiä.

Myös uusien hahmojen kyytiin hyppääminen oli lähes poikkeuksetta tehty helpoksi.

Kuvan keskellä Jenni-Maarit Koponen. Kuva: Derrick Frilund / Yle

– Uudet päähenkilöt esitellään heti elokuvan alussa hyvin ja olennaisimpiin onnistutaan luomaan tunneside. Etenkin se syntyy Luke Skywalkeria muistuttavaan uuteen naishahmoon.

Vahvojen naisten läsnäolo ja kunnolla kirjoitetut roolit saavat Koposelta kehuja.

– Myös Prinsessa Leia palaa tässä olennaiseen johtajarooliin. Tuotantotiimissä on varmaan kuultu kritiikkiä, joka koskee naisten välisen dialogin puuttumista elokuvissa, koska tässä sitä on.

Rakkaustarinoita on luvassa peräti kaksin kappalein, ja elokuva on visuaalisesti hieno. Eeppisyys on taattu pimeyden ja valon taistelulla. Vanha tuttu Millennium Falcon on kulkupelinä, ja muitakin todella tunteikkaita jälleennäkemisiä on luvassa.

_The Force Awakens _sisältää myös cliffhangerin, jonka ansioista seuraavat elokuvat on tietysti pakko nähdä.

– Se on varmaan faneille suurin hetki elokuvan parissa. Siinä hetkessä yhdistyy uusi ja vanha.

Varauksetonta suitsutusta Koposelta ei kuitenkaan irtoa; hänen mielestään katsoja jää kaipaamaan lisää tietoa siitä, mitä kaikkea hahmojen välillä on tapahtunut 30 vuoden aikana.

– Kerronta ja tunnelataus on parhaimmilaan alkupuolla, loppupuolella toimintaa on liiaksikin. Asioita pantataan seuraaviin elokuviin eikä selitetä kunnolla, mitä näinä vuosina on tapahtunut. Selvästi jotain dramaattista, mutta mitä, se jää vaillinaiseksi.

Kahta asiaa Koponen olisi mielellään katsellut pidempäänkin.

– Sympaattisilla droidihahmoilla oli pelattu hyvin, ja siksi olisin halunnut nähdä niitä enemmän. R2-D2 tuli mukaan turhan lopussa. Kaipasin sen piipitystä.