Ilmainen joululounas viidellesadalle – Näin kansanedustajasi osallistuu taloustalkoisiin

Entinen työtön, perussuomalaisten kansanedustaja Ville Vähämäki tarjoaa jouluaterian sadoille työttömille ja vähävaraisille. Kansanedustajien yleisin lahjoitus on tuhannen euron luokkaa, ilmenee Ylen kyselystä.

politiikka
Taloustalkoot graaffi
Yle Uutisgrafiikka

Eduskunnan puhemiehistö toivoo kansanedustajien kaivavan kuvettaan ja osallistuvan taloustalkoisiin lahjoittamalla rahaa hyväntekeväisyyteen tai tekemällä vapaaehtoistyötä. Suosituksen taustalla ovat kaikkia kansalaisia vaalikaudella uhkaavat säästöt.

Yle kysyi taloustalkoisiin osallistumisesta kaikilta 200 kansanedustajalta. 66 kansanedustajaa kertoi jo osallistuneensa talkoisiin, tai aikovansa osallistua niihin. Ahkeria talkoolaisia löytyi perussuomalaisista, kristillisistä, keskustasta ja kokoomuksesta. Vasemmistossa vastattiin nihkeämmin.

Entinen työtön järjestää joulujuhlat vähävaraisille

Yksi innokkaimmista taloustalkoolaisista on oululainen kansanedustaja, perussuomalaisten Ville Vähämäki.

Päättäjien esiintyminen hyväntekijöinä ei kuulu pohjoismaiseen hyvinvointivaltioon, jossa hyväosaiset eivät valitse keitä huono-osaisia autetaan.

Maarit Feldt-Ranta

– Ajattelin tehdä sinne Ouluun tämmöisen työttömien ja pienituloisten joulujuhlan, missä on toki kinkkua ja salaattia ja sitten myöskin laatikoita ja mansikkasoppaa, mihinkä sitten työttömät ja pienituloiset pääsevät osallistumaan ja syömään, kertoo Vähämäki suunnitelmistaan.

Vähämäen mielestä nyt on hänen aikansa auttaa muita. Itsekin aikanaan työttömänä hyväntekijöiden jouluruokailuun osallistunut kansanedustaja haluaa nyt maksaa takaisin.

– Monesti olen miettinyt sitä, että jotenkin saisin yhteisölle maksettua tavallaan sen velan, kun on työttömänä ollut ja saanut yhteiskunnan tukea, pohtii Vähämäki.

Vähämäki ei vielä osaa tarkkaan arvioida oululaisten ilmaiselle joululounaalle osallistuvien määrää.

– Toivotaan, että se noin 500–600 henkeä tulee paikalle, jotta kaikille olisi kinkkua.

Vapaaehtoistyö yhdistää yli puoluerajojen

Eduskunnan kuppilassa istuneet kansanedustajat kokoomuksen Sanna Lauslahti ja vasemmistoliiton Kari Uotila kuuluvat kansanedustajien perustamaan vapaaehtoistyöryhmään. Poliittisista näkemyseroista huolimatta espoolaisedustajat tekevät vapaaehtoistyötä yhdessä.

– Sannan kanssa yhdessä mennään Espooseen vanhusten hoitolaitokseen Aurora-kotiin tekemään päivä vapaaehtoistyötä, kertoo Uotila.

Lauslahdelle lahjoittaminen ja vapaaehtoistyö ovat jokavuotisia asioita.

– Lahjoitan rahaa eräälle yksityishenkilölle, olen tehnyt jo sitä vuosikausia. Lisäksi lahjoitan tiettyjä palkkioitani Tukikummeille, kuvaa Lauslahti hyväntekeväisyystoimintaansa.

"Vastenmielistä modernia anekauppaa"

Vain kourallinen vasemmistopuolueiden kansanedustajia vastasi kyselyyn. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman olisi halunnut vastata koko ryhmän puolesta. Hän painotti, ettei keskustelua saisi ohjata pois hallituksen epäoikeudenmukaisista päätöksistä.

Demareiden kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta tasoittaisi tulo- ja hyvinvointieroja verotuksella.

– Oikeudenmukaisessa yhteiskunnassa tulo- ja hyvinvointieroja tasoitetaan mm. verotuksella, ei tällaisella modernilla vastenmielisellä anekaupalla. Päättäjien julkiset esiintymiset hyväntekijöinä eivät kuulu pohjoismaiseen hyvinvointivaltioon, jossa hyväosaiset eivät valitse, keitä huono-osaisia autetaan ja miten.

Kari Uotila on ainoa kyselyyn vastannut vasemmistoliiton kansanedustaja. Hän pitää vapaaehtoistyöhön osallistumista luonnollisena.

– En halua olla se ainoa vasemmistoliittolainen, joka tällä tavalla tottelee puhemiehiä, vaan pidän tätä ihan luonnollisena yhteiskuntaan osallistumisena, tehdä vapaaehtoistyötä.

Kyselyyn vastanneet kansanedustajat lahjoittavat hyväntekeväisyyteen keskimäärin vajaat kolme tonnia. Useimmilla potti on kuitenkin tuhannen euron luokkaa. Suurimmat lahjoitukset nostavat keskiarvoa. Isoimmista lahjoituksista kertoivat Markku Eestilä ja Jukka Kopra kokoomuksesta sekä Päivi Räsänen kristillisdemokraateista.

Yle kysyi kansanedustajilta kahteen kertaan heidän osallistumisestaan taloustalkoisiin. Kysely lähetettiin ensimmäisen kerran maanantaiaamuna sähköpostilla. Alta löytyvät vastaukset. Ne kansanedustajat, jotka eivät löydy listalta, jättivät vastaamatta. Kaikki hallituksen ministerit osallistuivat talkoisiin jo aiemmin syksyllä luopuessaan viikon palkastaan.

Kyselyn tulosten julkaisemisen jälkeen vastauksensa lähettivät toinen varapuhemies Paula Risikko (kok.), kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki ja kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen. Täydennetyt tiedot on lisätty alla olevaan taulukkoon.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Tiedot kansanedustajittain

Voit järjestää tietoja sarakeotsikoista. Lähde: Ylen kysely