Tanska haluaa helpottaa turvapaikanhakijoiden palauttamista – Suomi kutsuttu mukaan EU:n irtiottajien ryhmään

Tanska, Norja, Suomi ja viisi EU-maata kokoontuvat Kööpenhaminassa huomenna. EU:n pääministerit kokoontuvat puolestaan huippukokoukseen.

Ulkomaat
Turvapaikanhakijoita Padborgin rautatieasemalla Tanskassa syyskuussa 2015.
Turvapaikanhakijoita Padborgin rautatieasemalla Tanskassa syyskuussa. Pääasissa syyrialaiset pakolaiset halusivat jatkaa matkaansa Ruotsiin.Claus Fisker / EPA

Tanska on keräämässä EU-maiden ryhmää, joka haluaa helpottaa turvapaikanhakijoiden palauttamista kotimaihinsa, kertoo sanomalehti Jyllands-Posten (siirryt toiseen palveluun). Tanska on kyllästynyt EU:n kyvyttömyyteen ratkaista turvapaikanhakijakriisiä ja EU-maiden eripuraan, ja siksi se on tehnyt aloitteen ryhmästä.

Ulkoministeri Kristian Jensen on kutsunut samanmielisiä maita keskusteluihin, joissa käsitellään mahdollisuutta alkaa palauttaa entistä enemmän turvapaikanhakijoita kotimaihinsa.

Jyllands-Postenin mukaan maita on kaikkiaan kahdeksan, ja ne kokoontuvat Kööpenhaminassa torstaina. Suomi ja Norja ovat näiden maiden joukossa.

– Sellaisten maiden ryhmä, joihin tulee paljon siirtolaisia pakolaisten sijaan, kokoontuvat miettimään, miten voisimme lisätä painetta lähtömaita kohtaan. Niiden on otettava omat kansalaisensa vastaan, sanoo ulkoministeri Jensen Jyllands-Postenille.

Jensenin mielestä EU:n ja Afrikan maiden yhteisessä kokouksessa ei tehty riittäviä päätöksiä maahanmuuton rajoittamisesta. Kokous pidettiin marraskuussa.

– Me haluamme mennä pidemmälle, huomauttaa Jensen.

Tanskan entinen ulkoministeri Martin Lidegaard on arvostellut ehdotusta. Hänen mielestään EU ei tarvitsee lisää itsekkäitä ratkaisua, vaan yhteisiä aloitteita pakolaiskriisin ratkaisemiseksi.

Tanskaan on saapunut tänä vuonna noin 18 000 turvapaikanhakijaa. Suomeen turvapaikanhakijoita on saapunut yli 30 000.