1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Näin lapsesi ei pety jouluna – kasvatuspsykologin vinkki: Lupaa vain villasukkia

Mukava tunnelma on paras lahja, jonka lapsi voi antaa vanhemmilleen. Siihen liittyy se, ettei lahjoista valiteta.

Kuva: Yle

Jouluateria, joululaulut, joulupukki ja joululahjat. Jouluun liittyy runsaasti taianomaisen ilon hetkiä, mutta pettymyksiltäkään ei vältytä. Pienen ihmisen pettyminen vaikkapa lahjoihinsa on raskasta hänelle itselleen, mutta myös vanhemmille.

Kasvatuspsykologian professori Kirsti Lonka Helsingin yliopistosta korostaa, että joulun ideaa pitää opettaa sekä lapsille että aikuisille.

– Joulupukki ei ole postitilausmyymälä, jonne tilaus lähetetään ja josta tulee sitä mitä on tilattu. Joulun idea on jännitys ja yllätys.

Longan mukaan lapselle pitää opettaa sekin, että antamisen iloa ei saa pilata. Jos lapsi haluaa jotain kallista, mutta ei saa, voi hän karjua sinisenä lattialla. Lapselle täytyy sanoa, että joulun taikaan liittyy se, ettei koskaan tiedä, mitä lahjaksi saa, Lonka korostaa.

"Olisiko jotain vähemmän kallista? Mitä luulet?"

Ennen sanottiin, että lapsi saa risuja, jos on ollut tuhma, Lonka muistuttaa. Sen idea oli, että lapset saivat jännittää, olivatko he olleet tarpeeksi kilttejä.

Longan mukaan tuollainen ajattelu on jo vähän vanhanaikaista, mutta lapsia on hyvä opettaa olemaan kiitollisia kaikesta mitä saa. Ettei lahjahevosen suuhun pidä katsoa.

Tärkeintä on joulun tunnelma

– Joulussa tärkeintä on yhdessä oleminen ja tunnelma. Pahin joulurikos on pilata mukava joulutunnelma. 

Kiittämättömyys on Longan mukaan tapa, josta monet kärsivät. Jos tänä vuonna saa lahjoja 500 eurolla, niin ensi vuonna pitää saada 600 eurolla. Materiaan liittyvät odotukset kannattaa nollata ennen joulua, hän korostaa.

Longan mukaan kohtuuttomiin toiveisiin voi vastata, ettei joulupukki aivan tuollaista pysty tuomaan.

– "Olisiko jotain vähemmän kallista? Mitä luulet?"

Lapsille lahjoja etsivät ovat usein ahdistuneita, eivätkä keksi mitään sopivaa annettavaa. Professori Lonka tarjoaa näille vanhemmille lahjavinkin.

– Lupaatte villasukkia lapsille, ei mitään muuta. Väriä voi toivoa. Se voi olla ainoa, mitä tänä vuonna luvataan. Kaikki muu on ekstraa, Lonka neuvoo.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Lapselle opetettava pettymyksen kestämistä

Lonka muistuttaa psykologi Keijo Tahkokallion sanoneen, että vanhempien tärkein tehtävä on opettaa lapset pettymään ja sietämään turhautumista.

– Pahimpia ovat curling-vanhemmat, jotka tekevät karhunpalveluksen, kun he lakaisevat kaikki pettymykset ja turhaumat pois lapsen tietä. Lapsen ei pidä kuvitella, että maailmassa kaikki tulee itsestään.

Myös empatian tunteen oppiminen on tärkeää. Lapsen on hyvä osata ajatella, miltä tuntuu ihmisestä, joka on halunnut ilahduttaa ja säästänyt rahaa ostaaksen lahjan. Toisen ihmisen mielen pahoittaminen ei ole oikein.

Lahjan antaminen ja saaminen on taito. Mummon 13-vuotiaalle ostamasta kauluspaidasta on syytä kiittää, vaikkei sille käyttöä tuntuisi olevankaan.

Lahjaansa pettynyt ja murjottava lapsi hakee käyttäytymisellään huomiota. Aikuisen ei pidä mennä siihen mukaan, Lonka korostaa.

– "Sulla on nyt ehkä paha mieli, mutta nyt on joulu, emmekä anna tällaisen asian pilata sitä."

– "Kylläpä minusta tuntuu nyt ikävältä, kun sinä olet pettynyt, mutta ymmärräthän, että nyt on joulu ja tarkoitus on pitää kivaa tunnelmaa yllä."

Myös aikuinen osaa pettyä ja murjottaa

Yleensä lahjat jaetaan syömisen jälkeen, jottei jouluateria menisi pilalle mahdollisen murjottajan takia. Mitä pienempi lapsi on, sitä hankalampaa hänen on ymmärtää. Pettymyksiä on vain opittava kestämään, Lonka sanoo.

Kypsän aikuisen taas on ymmärrettävä, että osa kasvatustehtävää on kestää lapsen pettymystä. Aikuinenkaan ei voi olla lapsen talutusnuorassa ja antaa tämän päättää, millä tuulella koko perhe on.

"Kylläpä minusta tuntuu nyt ikävältä, kun sinä olet pettynyt, mutta ymmärräthän, että nyt on joulu ja tarkoitus on pitää kivaa tunnelmaa yllä."

Kyllä äitiäkin harmittaa, jos isä ostaa hänelle xl-kokoisen yöpaidan, vaikka hänen kokonsa on 40. Lapsi unohtaa pian pettymyksensä, mutta aikuinen voi käyttäytyä toisella tavalla. Puhumattakaan aikuisista, jotka ovat kännissä. Lapselle on suuri pettymys, jos hänen pitää jännittää, sammuuko isä joulupöydässä.

Jouluun liittyy Longan mukaan paljon odotuksia.

– Olemme kaikki ihmisiä, ja tärkeää on olla itselleenkin armollinen. Jos on vähän pölyistä, niin vähennetään valaistusta ja laitetaan kynttilät palamaan. Ja keskitytään johonkin muuhun kuin stressaamiseen.