Varkauden lentoasemalle löytymässä ostaja – yhteinen lennonjohto naapurikenttien kanssa

Lentoliikennepalveluja tarjoava ALMT on halukas ostamaan Varkauden lentoaseman ja aloittamaan reittilennot Helsinkiin. Yritys ehdottaa myös yhteistä etälennonjohtoa Varkauden, Mikkelin ja Lappeenrannan lentoasemille.

Kotimaa
Varkauden lentoasema.
Sakari Partanen / Yle

Yksityinen yritys on halukas ostamaan Varkauden lentoaseman. Yhtiön mukaan ensimmäisinä vuosina lentoliikenne Varkauteen olisi tuettua, mutta tavoitteena on saada toiminta kannattamaan.

– Tämä edellyttää, että alueen yritykset sitoutuvat käyttämään lentovuoroja, sanoo toimitusjohtaja Markku Roschier.

Varkauden seutukunta on valmistautunut tukemaan lentoja ensi vuonna 600 000 eurolla. ALMT selvittää parhaillaan 34-paikkaisen potkuriturbiinikoneen sijoittamista Varkauteen, mikäli kenttä siirtyisi yhtiön omistukseen.

Säännöllisen reittiliikenteen aloittaminen venyisi käytännössä ensi syksyyn, sillä pitkään suljettuna olleen lentoaseman toiminnan siirtäminen yksityiselle yritykselle vie aikaa useita kuukausia jo tarvittavien viranomaislupien vuoksi.

Sen jälkeen lentoliikenteen aloittamiselle ei olisi esteitä, sillä ALMT:lla on jolla on jo oma AOC eli lentotoimintalupa.

Yksi lennonjohtaja kolmella kentällä

Maakuntakenttien saaminen kannattavaksi edellyttää Roschierin mukaan uusien toimintatapojen kehittämistä ja lentoasemien tiiviimpää yhteistyötä.

– Varkauden kenttää ei yksinään saada kannattavaksi, mutta osana muutaman maakuntakentän verkostoa tilanne muuttuu.

Yrityksen suunnitelmissa on perustaa etälennonjohto, joka palvelisi Mikkelin ja Varkauden lentoasemia. Roschierin mielestä etälennonjohto sopisi myös Lappeenrannan lentokentälle.

– Sama henkilö toimisi etälennonjohtajana Lappeenrannassa ja tarjoaisi lennontiedotuspalvelua Mikkeliin ja Varkauteen, jatkaa Markku Roschier.

ALMT on ollut perustamassa miehittämättömien ilma-alusten testikeskusta Mikkeliin. Lisäksi se harjoittaa vesilentotoimintaa Kuopiossa.

Neuvotteluja Finavian kanssa Varkauden kentän myymisestä

Toimitusjohtaja Markku Roschierin mukaan ALMT on jo käynyt Finavian kanssa keskusteluja Varkauden kentän myymisestä ja lentoaseman ylläpitämisestä yksityisenä kenttänä.

Lopullisen ostotarjouksen tekeminen kuitenkin edellyttää, että Varkauden seutukunta sitoutuu kehittämään lentoliikennettä.

Ostohintaa yritys ei ole vielä valmis julkistamaan, mutta hinta lienee lähellä Lappeenrannan lentokentän kauppahintaa. Etelä-Karjalan liiton ja Lappeenrannan kaupungin perustama säätiö ostaa kentän 820 000 eurolla, joka on kentän tasearvo.

– Reittilentojen lisäksi Varkauden kenttä palvelisi myös miehittämättömien ilma-alusten testauksessa.

Varkaudessa tutkittaisiin myös miehittämättömien ilma-alusten eli droonien käyttöä esimerkiksi alueen vartioinnissa.