Hylätty poikanen kuoriutui uljaaksi joutseneksi – joulu yksin uimarannalla

Tuiran uimarannan läheisyydessä viihtyvä oululaisten julkkisjoutsen on ollut puheenaiheena jo vuoden päivät. Paikalliset ovat huolissaan siitä, kuinka lintu selviää pohjoisen pakkasissa.

Kotimaa
Kyhmyjoutsennaaras talvella
Oulun Tuiran uimarannan joutsenesta on tullut kaupunkilaisten lemmikki.

Nälkiintynyt kyhmyjoutsenenpoikanen löydettiin viime vuoden jouluaattona merenjäältä Siikajoen edustalta. Poikueesta jälkeen jäänyt linnunpoikanen ei päässyt lähtemään muiden mukaan, koska ei oppinut lentämään.

Lintu tuotiin toipumaan Oulujoen rantaan sulana pysyvälle lintujen ruokintapaikalle.

Joutsenta vastassa ollut Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen suojelutoimikunnan puheenjohtaja Ari-Pekka Auvinen tutki poikasen heti tuoreeltaan.

– Päällisin puolin katsottuna mitään vikaa ei löytynyt. Myöhemmin olen nähnyt sen lentävän vedenpinnan päällä metrin korkeudella, mutta sen ylemmäs se ei pääse, Auvinen kertoo.

Rumasta ankanpoikasesta uljaaksi joutseneksi

Uimarannan läheisyyteen muuttanut harmaahöyheninen poikanen muuttui viime kesän sulkasadon jälkeen upean valkoiseksi täysikokoiseksi kyhmyjoutsennaaraaksi. Se on ollut tuttu näky Tuiran rannan läheisyydessä liikkuville ihmisille ja avantouimareille. Lintu on tottunut ihmisiin niin hyvin, että syö jopa kädestä.

Kyhmyjoutsen talvisella uimarannalla
Yle / Juha Hintsala

– Joutsen ei lähtenyt kesällä uimalla jokea ylös eikä merelle. Syynä voi olla jokin fysiologinen vika tai mukavuudenhalu. Vannoutuneet joutsenen ystävät ruokkivat lintua säännöllisesti ympäri vuoden. Viljatuotteet ja vihreä salaatti maistuvat, mutta parasta herkkua taitavat olla sulatetut pakasteherneet, Auvinen tietää kertoa.

Hätääntyneitä puhelinsoittoja päivittäin

Pakkassään tultua moni ohikulkija on seurannut hätääntyneenä jäällä paikallaan olevaa joutsenta. Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselle ja lintuharrastajille on tullut muitakin kiinni jäätyneitä joutsenia koskevia kyselyitä.

Parasta herkkua taitavat olla sulatetut pakasteherneet.

Ari-Pekka Auvinen

– Pakkanen ei isokokoista lintua nujerra, sillä on hyvin eristävä höyhenpeite. Se tarvitsee kuitenkin sulan veden höyhenpeitteen hoitamiseen ja tietysti ruokaa. Joutsen kestää jopa 30 asteen pakkasen ja vesihän on tunnetusti paljon lämpimämpää kuin ympäröivä pakkasilma, Auvinen muistuttaa asiasta huolestuneita.

Tuiran joutsen viihtyy omissa oloissaan

Viime päivinä kyhmyjoutsennaaras on viihtynyt omissa oloissaan jäiden keskellä. Siellä on sopiva sula pulikoida ja jään päällä voi lepäillä jouluherkkuja odotellessa. Siihen miksi komea julkkisjoutsen ei hakeudu muiden sorsien seuraan on Auvisella oma arvauksensa.

– Joutsenet selviävät ilman ruokaa kymmeniä päiviä, jopa kuukauden. Yksi syy omissa oloissa viihtymiseen voi olla myös rannalla mekastava satapäinen sorsajoukko, se voi ärsyttää omaan rauhaan tottunutta lintua, Ari-Pekka Auvinen naurahtaa.