Susien pihakäynnit yli kolminkertaistuivat kahdessa vuodessa Pohjois-Savossa

Susien pihakäynnit ovat yleistyneet selvästi Pohjois-Savossa. Tänä vuonna niistä on tullut ilmoituksia noin sata, kun vielä kaksi vuotta sitten luku oli alle 30. Suomen Riistakeskus aloittaa Sonkajärven, Rautavaaran ja Varpaisjärven riistanhoitoyhdistysten alueilla hankkeen, jossa susien toistuvia käyntejä pihoilla pyritään vähentämään.

susi
Susi hakkuuaukealla
Pentti Kallinen / Yle

Susien pihakäynnit ovat yleistyneet Pohjois-Savossa. Riistavahinkorekisterin mukaan pihakäyntejä oli 29 vuonna 2013, seuraavana vuonna 42 ja tänä vuonna niitä on kirjattu 99.

– Siihen on varmasti monia syitä. Viimeisten Luonnonvarakeskuksen susikantalaskelmien mukaan susikanta on Itä-Suomen alueella vahvistunut, eli se vaikuttaa. Toisaalta yhtenä syynä voi olla kirjaamisaktiivisuuden lisääntyminen, Pohjois-Savon riistapäällikkö Jouni Tanskanen Suomen Riistakeskuksesta kertoo.

Pihakäyntejä pyritään ehkäisemään

Susien pihakäynnit keskittyvät Ylä-Savon alueelle. Suomen susikannan hoitosuunnitelmaan kuuluva hanke ottaakin susien toistuvat pihoilla käynnit erityiseen tarkkailuun Sonkajärven, Rautavaaran ja Varpaisjärven riistanhoitoyhdistysten alueilla. Hanke toimii myös Varsinais-Suomessa Pöytyän ja Oripään kuntien alueella.

Tavoitteena on vähentää susien pihakäyntejä. Sitä varten alueen asukkaat, poliisi ja riistahallinto pyrkivät yhteistyössä kehittämään parhaita toimintatapoja reagoida pihoilla käyviin susiin.

– Pyrimme löytämään lisää keinoja, miten sudet saataisiin pysymään poissa pihoilta. Ensisijaisesti pyritään vaikuttamaan, ettei sudella olisi syytä tulla pihalle esimerkiksi ravinnonhakureissulle. Pihakäynneillä ensisijainen keino on karkottaa susi pihalta ja viimeinen keino on suden poistaminen kokonaan, Tanskanen kertoo.

Tarkempaa tietoa pihakäynneistä

Toukokuussa 2017 päättyvän hankkeen aikana kerätään havaintotietoa, selvitetään syitä susien pihavierailuille sekä kokeillaan erilaisia menetelmiä ehkäistä susien liikkumista asutuksen läheisyydessä. Tavoitteena on tutkia karkotuksen ja erilaisten karkotusmenetelmien vaikutusta suden käyttäytymiseen.

Jos susien pihavierailut ovat uhkaavia, eli jos susi lähestyy ihmistä eikä poistu paikalta, poliisi tekee normaaliin tapaan tilannekohtaisen arvion tarvittavista toimenpiteistä.

Hankkeen aikana kansalaisten toivotaan ilmoittavan kaikki suurpetohavainnot paikalliselle petoyhdyshenkilölle, joka kirjaa havaintotiedot Tassu-suurpetotietojärjestelmään. Mikäli susihavainto on uhkaava tai muuten akuutti, ilmoitukset pyydetään tekemään suoraan hätäkeskukseen.

Suomen riistakeskus kouluttaa ja ohjeistaa petoyhdyshenkilöt kirjaamaan nykyistä kattavammat selvitykset kustakin pihavierailusta. Pihavierailuksi kirjataan kaikki havainnot, joissa susi on käynyt alle sadan metrin päässä asutusta talosta tai eläintuotantolaitoksesta.