1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lukioiden siirrossa uusi käänne: syntyykö Hämeenlinnaan jopa 4 000 opiskelijan kampus?

Lukiokoulutus ja toisen asteen ammatillinen koulutus voidaan keskittää ja saattaa täysin yhteen Hämeenlinnassa. Jos lukiokoulutus keskitettäisiin Punaportille Hattelmalantielle, alueelle syntyisi noin 4 000 opiskelijan ja opettajan kampus. Päätöksiä lukiokoulutuksen paikasta tehdään ensi keväänä.

Koulutuskuntayhtymän tiloja Hämeenlinnan Punaportilla. Kuva: Kari Mustonen / Yle

Hämeenlinnan keskustan lukioiden tulevan sijoituspaikan piti olla selvä jo jokin aika sitten. Aivan joulun alla Koulutuskuntayhtymä Tavastia tarjoaa kuitenkin mahdollisuutta sijoittaa Hämeenlinnan kantakaupungin lukio-opetus Hattelmalantielle Punaportille.

Noin kolmentuhannen ammattiopiskelijan lisäksi Tavastian alueelle sopisi noin 1 100 lukiolaista ja heidän opettajansa.

Kuntayhtymä Tavastia on teettänyt konsulttiyhtiö Haahtela-kehitys Oy:llä selvityksen niin Hattelmalantien ammattikoulutuksen kuin aiotun Lahdensivuntien lukiokampuksenkin tilakysymyksistä. Konsultin kautta esille on noussut, että ammattikoulutuksessa olleita tiloja riittäisi lukioidenkin käyttöön, jolloin lukiot eivät ehkä tarvitsisi Lahdensivuntien tiloja Myllymäessä lainkaan.

Tavastian kuntayhtymäjohtaja Jouni Haajanen on ollut sysäämässä hanketta liikkeelle. Toisen asteen ammattiopetuksesta leikataan rahaa ja koulutuspaikkoja. Tavastiaankin olisi jäämässä opetus- ja muita tiloja vajaalle käytölle, eikä sellainen kireässä kuntataloudessa saa keneltäkään ymmärrystä. Haajanen on myös lukioliikelaitoksen johdossa.

Ajatus on aivan uusi. Se on kuitenkin jo saanut alustavaa hyväksyvää hyminää niin Hämeenlinnan kaupunginhallituksessa kuin koulutuskuntayhtymässäkin.

– Ajatus on saanut hyvinkin innostavaa vastaanottoa kuntapäättäjien keskuudessa. Myös kantakaupungin lukioiden rehtorit kannattavat ajatusta, kertoo kuntayhtymäjohtaja Jouni Haajanen.

Haajanen on kertonut asiasta alkuviikosta muun muassa kaupunginhallitukselle. Opettajillekin asiasta on kerrottu tällä viikolla, sähköpostitse päivää ennen asian tuloa julkisuuteen.

Vajaassa käytössä olleet opetustilat ja auditorio käyttöön

Rahaa silti kuluisi Punaportillakin noin 20 miljoonaa euroa. Sosiaalialan koulutus tarvitsee toimitilat ja lukioita varten olisi saatava täysin uutta tilaa 3 800 neliömetriä. Vapaita ja vajaakäytössä olevia tiloja ammattikoulutuksessa sitä vastoin on runsaasti.

Kuntayhtymäjohtaja Jouni Haajanen ja hallituksen puheenjohtaja Vesa Kaloinen Tavastiasta uskovat suurkampukseen. Kuva: Kari Mustonen / Yle

Auditorio esimerkiksi on käytössä pari kertaa vuodessa, kun kuntayhtymän valtuusto pitää siellä kokouksiaan, kertoo Haajanen. Vajaakäyttöiset tilat olisi uudistuksessa saatava tehokkaaseen käyttöön, mieluiten aamukahdeksasta iltaan 16:een asti. Iltavuoroja opetukseen ei kuitenkaan tarvita, vaikka opiskelijoita olisi nelisen tuhatta, iltatunnit maksaisivatkin liikaa.

Hämeenlinnan kuntapäättäjät ovat olleet asettumassa siihen uskoon, että Hämeenlinnan kantakaupungin suurlukio sijoitetaan Myllymäkeen Lahdensivuntielle Hämeen ammattikorkeakoululta vapautuviin tiloihin.

Nyt lukiokoulutuksen toteuttamiseen avautuu uusi näkymä: suurkampus Hattelmalantiellä, mikä mahdollistaisi myös sujuvan ammatti- ja lukiokoulutuksen yhteistyön, ja valinnanvaran opiskelijalle.

Yhdistettyjä kampuksia on muuallakin Suomessa

Yhdistettyjä kampuksia Suomessa on jo muutama. Lähin on Valkeakoskella, myös Jyväskylään sellainen on tulossa. Jos Hämeenlinna ja koulutuskuntayhtymä Tavastia päätyvät yhdistetyn kampuksen kannalle, rakentamista nähdään Punaportilla pari kolme vuotta, ja rahaa kuluu 20 miljoonaa euroa.

Tulos olisi kuitenkin uudenlainen toisen asteen koulutuskeskittymä, jolla sijoituspaikkakiistat olisi ratkaistu lähes kolmeksikymmeneksi vuodeksi, miettii kuntayhtymäjohtaja Jouni Haajanen.

Suunnittelu- ja arviointityö jatkuu alkuvuoden 2016 tiiviinä. Päättäjät pääsevät puolestaan linjaamaan ja hiomaan omia painotuksiaan asiaan loppukeväästä.