1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Helsinki kieltää lasten osallistumisen asuntoarpajaisiin – nuorin Hitas-voittaja 2-vuotias

Helsinki haluaa estää keinottelun Hitas-asuntokaupoilla. Tiukennuksia on luvassa sekä omistusrajoituksiin että Hitas-kohteiden arvontaan.

Kuva: Anssi Leppänen / Yle

Kantakaupungin uusilla asuinalueilla markkinahintaa edullisempi Hitas-kohde on houkutteleva. Silloin kun kiinnostusta on ollut enemmän kuin asuntoja, on ostajat valittu arpomalla.

Nokkelat kaupunkilaiset ovat parantaneet arpaonneaan täyttämällä hakemuksia myös lastensa nimissä. Nuorin onnekas Hitas-voittaja on ollut vasta 2-vuotias, kertoo Helsingin kiinteistöviraston asunto-osaston päällikkö Markku Leijo.

– Kotitalous, joka laittaa useita arpoja on tietysti tietynlaisessa etulyöntiasemassa muihin hakijoihin nähden, jotka kuuliaisesti noudattavat yhden arvan periaatetta.

Tulkinnan mukaan tällaisessa tapauksessa kaikki arvat tulisi hylätä, koska kotitalous saa jättää ainoastaan yhden lipukkeen.

Jatkossa Helsinki tiukentaa arpajaisten sääntöjä. Käytännössä kaupunki tukkii arvontaohjeistuksen porsaanreikiä täsmentämällä käsitteitä, tärkeimpinä hakija ja hakijatalous.

Meillä on ollut alaikäisiä arpajaisten voittajia, nuorin oli 2-vuotias.

Helsingin kiinteistöviraston asunto-osaston päällikkö Markku Leijo

– Hakijatalous voi olla ydinperhe tai pariskunta, mutta joka tapauksessa yhdessä asuva perhekunta voi osallistua vain yhdellä arvalla, Leijo täsmentää.

Hakijan tulee olla vähintään 18-vuotias, oikeustoimikelpoinen, luonnollinen henkilö. Täsmennykset säännöissä astuvat voimaan heti. Asunto-osaston päällikön mukaan on hyvä, että asia kiertää vielä kiinteistölautakunnan kautta.

– Ajatukset ovat olleet koko ajan voimassa ja tämän tyyppisiä ohjeita on annettu rakennuttajille, mutta nyt me saamme vielä lautakunnan hyväksynnän ja mustaa valkoisella, Markku Leijo sanoo.

Lisäksi kiinteistölautakunta aikoo muuttaa Hitas-asuntojen omistusrajoitusta siten, että uutta Hitas-asuntoa ostaessa samalla omistajalla ei voi olla muita Hitas-omistuksia.