Ale myy Alkossa – myynti kasvanut jopa neljänneksen

Erikoisoluet ja pienpanimoiden oluet kasvattavat edelleen suosiotaan. Esimerkiksi Alkossa niin sanotun ale-oluen myynti on kasvanut tänä vuonna jopa neljänneksellä. Alko satsaa kysyntään perustamalla oluisiin erikoistuneita myymälöitä, mutta ei vielä kerro niistä tarkemmin.

Kotimaa
Grafiikka erikoisoluiden kysynnän kasvusta.
Tämän vuoden marraskuussa erikoisoluita on myyty useassa maakunnassa viime vuotta enemmän.Yle Uutisgrafiikka

Erikoisoluet ja pienpanimoiden oluet ovat nostaneet suosiotaan viime vuosina. Esimerkiksi Alkossa muun muassa niin sanotun ale-oluen myynti on kasvanut viime vuoteen verrattunua lähemmäs 25 prosenttia. Samoin suosiotaan ovat kasvattanut stout- ja porter-oluet sekä pils-olut.

– Yleinen harrastuneisuus näkyy tässäkin. Ihmiset ovat kiinnostuneita erilaisista juomatyypeistä syvällisemmin kuin aiemmin. Viiniharrastus ei ole enää ainoa lajiaan. Yhtä lailla harrastetaan esimerkiksi mallasviskejä tai oluita. Erityisesti oluissa tämä harrastuneisuus on hyvin vahva trendi, Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna sanoo.

Kiinnostusta myös maalla

Vilkunan mukaan oluen harrastajat ovat pääosin noin 20–40-vuotiaita miehiä. Tilastojen valossa erikoisolueiden harrastajat asuvat suurissa kaupungeissa ja rannikkoseudulla.

Erityisesti Ahvenanmaalla oluiden kysyntä on kasvanut viime vuodesta. Siellä oluita myytiin marraskuussa jopa lähemmäs kaksitoista prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Myös Uudellamaalla kiinnostus on nousussa: olutta myytiin noin neljä prosenttia viimevuotista enemmän.

Mutta ollaan erikoisoluista ja pienpanimoiden tuotteista kiinnostuneita myös muun muassa Pohjois-Karjalassa.

– Oluet ovat nosteessa, ja niistä ollaan kiinnostuneita. Kavereiden kanssa kokoonnutaan ja arvioidaan niitä rinnakkain ja haetaan eroja ja suosikkeja. Halutaan nimenomaan maistella uutuuksia koko ajan, Taina Vilkuna sanoo.

Alet ja erityisesti IPA hittejä – erikoismyymälöitä ei kommentoida

Tänä vuonna erikoisoluiden markkinoiden hitti on niin sanottu ale-olut sekä tummana että vaaleana.

– Ale-olut on monimuotoinen oluttyyppi. Sitä tehdään esimerkiksi Isossa-Britanniassa, Yhdysvalloissa ja Manner-Euroopassa. Myös kotimaiset pienpanimot ovat tuoneet markkinoille ale-oluiden eri tyylisuuntia edustavia tuotteita. Ale-oluen alla on myös kaikkein trendikkäin olut, India pale ale eli IPA. Tälle tyylille on tunnusomaista voimakas humalan käyttö sekä yrttimäinen tuoksu. Olutharrastajat ovat ihastuneet muiden tyylien ohessa myös India pale aleihin. Pienpanimot tekevät jatkuvasti ale-oluita uusista kulmista, tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna sanoo.

Olutharrastuksen kasvun takia Alko on nyt perustamassa erikoisoluisiin painottuneita myymälöitä. Myymälöitä on avautumassa reilu kolmekymmentä ympäri Suomen.

Valitut myymälät on julkaistu (siirryt toiseen palveluun) Alkon sivuilla jo elokuun puolivälissä, mutta tarkemmin Alko ei vielä tässä vaiheessa halua asiaa kommentoida.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla oluisiin erikoistuneita Alkoja olisi elokuisen listan mukaan kahdeksan.