Joulu maailmalla: aattoillan voi viettää pubissa tai tuntikausia kestävällä illallisella

Millainen on jouluaatto maailmalla? Jouluaaton tunnelmaa luodaan Kreikassa joululauluilla, Iso-Britanniassa taas voi viettää pubijoulua. Ylen toimittajat kertovat, kuinka jouluaattoa vietetään eri maissa.

Ulkomaat

Ateena: Lasten joululaulut tuovat aattoon juhlan tuntua

Joulu Ateenassa.
Ateenan aukioilla ja kävelykaduilla riittää tekemistä lapsille.Sara Saure / Yle
Joulu Ateenassa.
Ateenan lihahalleilla myynti käy aattona pitkään.Sara Saure / Yle
Joulu Ateenassa.
Kirkossa käynti kuuluu monen kreikkalaisen perheen aattoaamuun.Sara Saure / Yle

Triangelien kilinä porraskäytävässä ja ovikellon pirahdus herättävät kreikkalaiset jouluaattoaamuun.Kalin imera arhondes-nimistä joululaulua ovelta ovelle laulavat lapsiköörit ovat aaton tunnusomaisin traditio.

Οlen joskus avannut tulijoille oven jo ennen aamuseitsemää. Ryppäitä riittää pitkälle aamupäivään. Vielä joitain vuosia sitten pikku tontut saattoivat laulaa sukulaisten, naapureiden ja liikkeenharjoittajien kynnyksillä koko vuoden taskurahat säästöön. Tuolloin taaperotkin päästettiin liikkeelle lähitaloihin omin päin. Nyt lapsia vartioi kadunkulmassa äiti tai isosisko ja tienestit ovat tippuneet seteleistä 50 sentin ja euron kolikoihin.

Aattoaamuna monet käyvät myös ehtoollisella kirkossa. Muutoin päivä on melko arkinen. Julkisella sektorilla työntekijät päästetään puolilta päivin kotiin, mutta kaupoissa työskennellään myöhään. Iltapäivää saatetaan jatkaa ilmaistapahtumissa kaupungilla. Valinnanvaraa on konserteista lasten työpajoihin.

Sara Saure/Ateena

Lontoo: Britanniassa voi viettää pubijoulun

Joulu britannia.
Lontoolaista pubia.Pasi Myöhänen / Yle
Joulu britannia.
Pubin joulukoristelua.Pasi Myöhänen / Yle
Joulu britannia.
Joulukuusikauppaa Lontoossa.Pasi Myöhänen / Yle

Britanniassa joulun vietto keskittyy joulupäivään. Aattona takanreunaan ripustetaan joulusukat, joihin pukki käy yön tullessa tiputtamassa pienemmät lahjat. Suuremmat paketit löytyvät aamulla kuusen juurelta.

Moni britti jättää kokkauksen ammattilaisille ja nauttii jouluaterian pubissa. Ruokaa tarjoilevat paremmat pubit myyvät joulupäivän paikkavarauksensa loppuun jo viikkoja etukäteen. Joulupöydän keskipiste on useimmiten kalkkuna kinkun sijaan.

Jalkapallofanit taas odottavat tapaninpäivää. Se on tärkeä ottelupäivä, jolloin perheet kerääntyvät stadioneille tai televisioiden ääreen. Jos urheilukanavia ei ole talouteen ostettu, voi suuntana olla jälleen pubi. Ottelut näkee oikeudet hankkineella oluthuoneella parin tuopin hinnalla.

Pasi Myöhänen/Lontoo

Madrid: Espanjassa syödään jouluaattona hyvin

joulu Madrid.
Madridilaiset Paula ja Jaime, tytär Blanca ja miehensä Pablo sekä perheystävä Sully aloittamassa jouluaaton viettoa.Jyrki Palo/Yle.
Joulu Madrid.
Kuningas Felipe VI pitää puheen aattona.Jyrki Palo/Yle.
Joulu Madrid
Vilinä Madridin keskustan Sol-aukiolla hiljenee jouluaattoiltanakin vain muutamiksi tunneiksi.Jyrki Palo/Yle.

Jouluaattoiltana suvut kokoontuvat illalliselle noin kello kahdeksasta alkaen. Illalliset venyvät aamuyön tunteihin. Juhlaan kuuluvat viinit, väkevät ja varsinkin kuohuviini. Pääruuan jälkeen viritellään Espanjan omia perinteisiä joululauluja (villancicos), jotka kaikki tuntevat.

Joulupöydät vaihtelevat, mutta välttämättömyyksiä ovat (juomien lisäksi) ilmakuivattu kinkku, pienet joululeivonnaiset sekä perinneherkku turrón. Jouluun kuuluvat myös merenantimet, lammaspaisti tai täytetty pularda-kana.

Iltayhdeksältä avataan televisiot, sillä kuningas puhuu kansalaisille aina jouluaattona.

Aattoillallisen voi syödä myös ravintolassa, jopa diskoteekissä. Kadut autioituvat illaksi, mutta puoliltaöin lähdetään kirkkoihin jouluyön messuun (Misa del Gallo). Nuoret lähtevät mielellään ulos, ja kaupungeissa monet baaritkin availevat.

Jyrki Palo/Madrid

Suomessa jouluaaton vietto on viime vuosina kokenut pieniä muutoksia

Joulupukki julistaa joulusaunarauhaa savusaunassa Hankasalmella.
JoulupukkiAnssi Lepikko / Yle
Joulupaketteja.
Suomessa joululahjat annetaan jo aattona.Alpertti Rieskjärvi / Yle
Lapset laulavat joulukuusen äärellä.
Rudolf Koivun jouluaiheista kuvitusta.Rudolf Koivu

Suomessa joulun ja jouluaaton viettäminen aloitetaan perinteisesti joulurauhan julistamisella, joka tapahtuu Turussa klo 12. Useimmilla työpaikoilla aatto on vapaapäivä. Aattoiltana ulkona liikkuva pukki on yleinen näky, ja joululahjatkin avataan jo aattona. Lapsille aattolienee joulunajan tärkein päivä. Monet taloyhtiöt tarjoavat asukkailleen aattona ilmaisen joulusaunan. Kristilllisiin perinteisiin taas kuuluu jouluyön messu, joka alkaa useimmiten kello 23.

Etenkin Suomen suurimmissa kaupungeissa jouluaaton vietto on saanut sinkkukulttuurin ja nuorten aikuisten myötä uusia piirteitä. Aattoa ei välttämättä enää vietetä kotona perheen piirissä, vaan yhä useampi suuntaa ravintolaan, baariin tai yökerhoon, joissa pyritään tarjoamaan jouluteemaan liittyvää ohjelmaa.

Esimerkiksi Helsingin Loosessa järjestetään aattona Kriisipuurojuhla, kun taas Vantaan The Happy Red Onionissa on Jouluaaton Megabailut. Tampereella on auki vaihtoehtoimintaan keskittyvä Vastavirta-klubi.