Ulkoministeriö tyrmää tiedot Tanskan irtiottokokouksesta: "Ei kannata liikaa dramatisoida"

Sanomalehti Jyllands-Posten kertoo Tanskan haluavan nopeuttaa turvapaikanhakijoiden palauttamista lähtömaihinsa. Syynä on turhautuminen EU:n päätöksentekoon. Huomiseen kokoukseen on kutsuttu samanmielisiä maita, kuten Suomi.

Kotimaa
Suurlähettiläs Jarno Syrjälä tiedotustilaisuudessa 10. toukokuuta.
Suurlähettiläs Jarno Syrjälä tiedotustilaisuudessa 10. toukokuuta.Yle

Tanskan kokouksessa Suomea edustava ulkoministeriön virkamies tyrmää tanskalaislehden (siirryt toiseen palveluun) tiedot, että kutsutut EU-maat miettisivät irtiottoa pakolaisasiassa.

– Siinä oli viitattu irtiottoon EU-politiikasta. Tällaisesta ei ole ollut missään vaiheessa puhetta. Tätä ei kannata liikaa dramatisoida. Tämä ei ole mikään irtiottokokous, aika kaukana siitä, Afrikan ja Lähi-Idän osaston osastopäällikkö Jarno Syrjälä painottaa.

Syrjälä kertoo, että kyseessä on muutaman tunnin virkamiestapaaminen, ei ministeritason kokous, jossa voitaisiin tehdä poliittisia päätöksiä. Syrjälän lisäksi Kööpenhaminassa torstaina järjestettävään kokoukseen lähtee sisäministeriön edustaja.

Tanskan ulkoministeriö esitti kutsun Suomelle pari viikkoa sitten. Syrjälä korostaa, että kyse on asiantuntijakeskustelusta.

– Kokous järjestetään muuttoliike ja kehitys -teemalla. Siellä ei ole mitään tavoitteita tai sovita mistään toimenpiteistä. On enemmän keskustelua ja tietojen vaihtoa ja tilanteen läpikäymistä eri maissa. Lisäksi käydään läpi kehityspuolen kysymyksiä lähtömaissa, Syrjälä kertoo asialistasta.

Tanskan ulkoministeri sanoi Jyllands Postenille (siirryt toiseen palveluun), että osallistujamaiden pitäisi lisätä painetta turvapaikanhakijoiden lähtömaita kohtaan, jotta ne ottaisivat Euroopasta käännytettyjä kansalaisiaan vastaan. Mitä toimia nämä voisivat olla?

– Tanska ei ole näitä näkemyksiä etukäteen kommentoinut, että näistä tullaan puhumaan. Katsotaan nyt. Näistä asioita tulee varmasti eri näkökohtia esiin. Tanskalaiset eivät ole aiemmin tällaista järjestäneet, on siis katsottava mistä he haluavat puhua, Syrjälä muotoli.

Kokoukseen on kutsuttu kaikkiaan kahdeksan maata. Syrjälä ei tiedä mitä muita maita, Suomen, Tanskan ja Norjan lisäksi, on tulossa paikalle.