Ennätysmäärä passeja vanhenee – sormenjälkiä etsitään yhä useammin mummoilta ja vaareilta

Sormenjälkilukijat vilkkuvat poliisiasemilla vuonna 2016 kiivaaseen tahtiin. Viimeiset kymmenen vuoden passit vanhenevat ja uusittaviin passeihin pitää saada sormenjäljet. Ikäihmisiltä se voi olla hankalampaa kuin nuoremmilta.

Kuva: Helsingin poliisilaitos

Passeja uusitaan ja hankitaan ennätysmäärä vuoden 2016 aikana, sillä passeja vanhenee yli 800 000 kappaletta. Viimeisetkin kymmenen vuoden passit vanhenevat ensi syksynä. Niiden uusijat eivät saa uutta passia ilman käyntiä poliisiasemalla ja sormenjälkien ja nimikirjoituksen antamista. 

Maan suurimman poliisilaitoksen, Helsingin, lupapalvelussa Pasilassa käy päivittäin keskimäärin neljäsataa asiakasta, joista noin kolmesataa on passinhakijoita. Helsingissä myönnetään tavanomaisina vuosina 200 000 passia mutta ennätysvuoden määrää ei haluta arvailla etukäteen.   

Helsingissä on huomattu, että passinhakijoiden joukossa on ollut aiempaa enemmän varttuneempaa väkeä.

– Ikääntyneet ihmiset matkustelevat nykyisin aika paljon ja hakevat siksi myös passeja, kertoo lupaesimies Petra Vänttinen.

Ikä kuluttaa sormenpäätä, kosketusnäyttö ei

Ikäihmisten hakemukset työllistävät lupapalvelua hieman tavanomaista enemmän, sillä sormenjälkien skannaaminen voi viedä enemmän aikaa.

Ikääntyneet ihmiset matkustelevat nykyisin aika paljon ja hakevat siksi myös passeja.

Petra Vänttinen

– Ikäihmisiltä on joskus hankala saada sormenjäljet, mutta yleensä ne saadaan loppujen lopuksi, sanoo lupaesimies Petra Vänttinen.

Korkean iän vuoksi etenkin naisilla iho on ohuempi ja kuluneempi kuin nuoremmilla, joten sormenpäiden uurteita joudutaan etsimään tarkemmin. Raskas työ on myös voinut kuluttaa sormienpäät esimerkiksi muurareilta tai rakennusmiehiltä. Näin on voinut käydä myös vaikkapa ammattimaiselle pianistille tai kitaran soittajalle.

Ikäihmisiltä on joskus hankala saada sormenjäljet, mutta yleensä ne saadaan loppujen lopuksi.

Petra Vänttinen

Nämä tapaukset ovat kuitenkin harvinaisia ja vaativat melkoisen määrän sormenpäitä kuluttavaa työtä. Kosketusnäyttöjen kiilloittamista etusormista urat löytyvät Vänttisen mukaan aivan normaalisti.

– En usko, että se vaikuttaa. Jos on pinta sileä tai kiiltävä niin se ei tarkoita sitä, etteikö niitä uurteita siellä olisi.     

– Ehkä noin yhdessä tapauksessa kymmenestä sormenjälkien saamisessa on jonkinlaisia hankaluuksia, arvioi Vänttinen.

Vänttinen muistaa uraltaan vain yhden hakijan, jonka passiin kirjattiin, että sormenjälkiä ei saada.

Sormenjälkiä yli ysikymppisiltäkin

Helsinkiläinen 76-vuotias Marja Aho teki tuttavuutta sormenjälkilukijan kanssa ensimmäistä kertaa kun passi oli päässyt vanhenemaan. Oikean käden etusormelle skanneri vilkutti vihreää mutta vasemmalle etusormelle punaista. Pulma ratkesi kun Aho hankasi kuivaan sormenpäähän hieman rasvaa omista kasvoistaan. Skanneriin ilmestyi jälleen vihreä valo.

Ehkä noin yhdessä tapauksessa kymmenestä sormenjälkien saamisessa on jonkinlaisia hankaluuksia.

Petra Vänttinen

Lupatiskiltä löytyykin keinoja, joilla kuivuuden lisäksi ratkaistaan myös liian hikisten tai kylmien sormenpäiden aiheuttamat pulmat. Jos sormenjälkiä ei saada etusormista, kokeillaan seuraavaksi keskisormea, sen jälkeen nimetöntä ja viimeiseksi peukaloa. Petra Vänttisen mukaan sormenjälkien saanti on onnistunut yli 90-vuotiailta passinhakijoiltakin.

Marja Ahoa tilanne hymyilytti.

– Ihan hyvin sujui, kun oli niin hyvä opastus enkä mitenkään huolestunut siitä, että piti toiseen kertaan ottaa. Yllättävän helppoa oli.

Talvilomailijat passinhakuun nyt

Jos taskussa on jo entuudestaan sormenjäljillä varustettu viiden vuoden biometrinen passi, jota ei ole aiemmin uusittu, eikä hakijan nimi ole muuttunut, passin saa uusittua netissä. Tuore passikuva hakemuksen liitteeksi riittää. Mutta seuraavalla kerralla on käytävä lupapisteessä. Sormenjäljet ja nimikirjoitus saavat passissa olla korkeintaan kuuden vuoden takaa.

Ihan hyvin sujui, kun oli niin hyvä opastus enkä mitenkään huolestunut siitä, että piti toiseen kertaan ottaa.

Marja Aho

Helsingissä lupatiskin ajat on jo varattu neljäksi viikoksi, vaikka tiskillä asioivien määrä on vielä tavanomainen. Mikäli kevättalven hiihtolomia on tarkoitus viettää perheen kanssa ulkomailla, ajanvarausta ei enää kannata lykätä. Passin hankkiminen lapselle onnistuu vain käymällä poliisiasemalla.

– Pari kuukautta aikaisemmin olisi hyvä olla liikkeellä, niin ei tarvitse tulla tänne jonottamaan, sanoo Petra Vänttinen.

Ruuhkia saattaa syntyä Helsingin lisäksi myös muissa suurissa kaupungeissa.