Oppositio haastanut Sipilän hallitusta ennätystahtiin

Pääministeri Juha Sipilän johtama keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen perusporvarihallitus on joutunut vastaamaan ensimmäisen syksyn aikana jo viiteen opposition välikysymykseen. Ainakaan vuosikymmeniin mitään muuta hallitusta ei ole yritetty kaataa yhtä innokkaasti ensimmäisen puolen vuoden aikana.

politiikka
Eduskunta äänestää.
Eduskunta äänesti liikennepoliittisesta välikysymyksestä täysistunnossa 18. marraskuuta.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Oppositio on yleensä teroittanut välikysymysaseen vasta eduskuntavaalien alla. Esimerkiksi kesäkuussa 2014 nimitetty Alexander Stubbin sinipunahallitus ehti vastata viiteen välikysymykseen ennen kuin eduskunta jäi vaalitauolle maaliskuussa 2015.

Stubbin hallitusta edeltänyt, kesällä 2011 aloittanut Jyrki Kataisen sinipunahallitus sai ensimmäisen runsaan puolen vuoden aikana vain kaksi välikysymystä, mutta joutui vastaamaan vuoden 2012 valtiopäivillä peräti kahdeksaan välikysymykseen.

Kataisen hallituksen vastattavaksi kertyi kolmen vuoden aikana yhteensä 17 välikysymystä.

Vanhasen ja Lipposen pehmeä alku

Matti Vanhasen vuosina 2007–2010 hallinnut porvarihallitus keräsi kolmen vuoden aikana yhteensä vain yhdeksän kaatoyritystä, kun taas Vanhasen punamultahallitus joutui vuosina 2003–07 vastaamaan tuplamäärään eli 18 välikysymykseen.

Paavo Lipposen sateenkaarihallituksista ensimmäinen vuosina 1995–99 sai vastaansa 13 välikysymystä ja toinen versio vuosina 1999–2003 selvitti 12 opposition haastetta.

Lipposen molemmat hallitukset ja Vanhasen toinen hallitus saivat ensimmäisen runsaan puolen vuoden aikana vain yhden välikysymyksen ja Vanhasen ensimmäinenkin vain kaksi.

Esko Ahon hallitus joutui myrskyyn

Sipilän hallituksen kaltaiseen opposition alkuvyörytykseen on joutunut lähinnä vain Esko Ahon porvarihallitus vuosina 1991–95. Ahon hallitus sai ensimmäisen syksyn aikana neljä välikysymystä, joista yksi raukesi, kun allekirjoittajia ei kertynyt vaadittua kahtakymmentä.

Lamavuosien aikana Ahon hallitus joutui vastaamaan yhteensä 21 välikysymykseen, mikä on todennäköisesti Suomen hallitusten kaikkien aikojen ennätys.

Ahon hallitusta edeltänyt Harri Holkerin sinipunahallitus selvisi 18 välikysymyksestä, joista puolet tuli vastattavaksi viimeisen hallitusvuoden aikana.