Miten valtava määrä suomalaisten henkilötietoja päätyi nettiin?

Keskusrikospoliisi kertoo selvittelevänsä netissä liikkuvia tietoja laajasta väitetystä henkilörekisteristä ja sen tietojen vuotamisesta. Levinneiden tietojen alkuperä on herättänyt paljon kysymyksiä. Yle sai tiedostoja haltuunsa.

internet
Mies katselee nimilistaa tietokoneen näytöltä.
Yle

Sosiaalisessa mediassa ja keskustelupalstoilla on keskiviikkona levinnyt tietoja, joiden mukaan suuri määrä suomalaisten yhteystietoja on vuotanut verkkoon.

Ylen haltuunsa saamissa tiedostoissa on listattu ihmisten nimiä, osoitteita ja matkapuhelinnumeroita. Yhteystietoja saattaa olla jopa yli kaksi miljoonaa.

Yhteystiedot on luokiteltu erilaisten järjestöjen ja kampanjoiden alle.

Listat näyttävät olevan peräisin yhdeltä yritykseltä. Netin rekisteritietojen perusteella tietoja keränneellä yhtiöllä on yhteys kiistellyn nettijulkaisun MV-lehden perustajaan Ilja Janitskiniin.

Lista on levinnyt laajasti netissä keskiviikkona, ja tietojen alkuperä on herättänyt paljon kysymyksiä.

Janitskin kommentoi asiaa Facebook-sivullaan toteamalla, että "järjestelmä on kehitetty aikoja sitten hänen omistamalleen sms-mainosfirmalle, että viestit löytävät oikeaan osoitteeseen". Janitskinin mukaan "tämä on täysin laillista, johon Facebook tarjoaa palvelunsa."

Hän kuvailee järjestelmää "markkinointityökaluksi".

Keskusrikospoliisi kertoi iltapäivällä vasta selvittelevänsä netissä liikkuvia tietoja laajasta väitetystä henkilörekisteristä ja sen tietojen vuotamisesta. Poliisi tarkistaa tietoja ja miettii, onko asiassa aihetta käynnistää tutkinta.

Henkilörekisteristä uutisoi ensimmäisenä Etelä-Suomen Sanomat.