1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Japanilaiset naiset hävisivät oikeuden pitää oma sukunimi avioituessa

Japanin korkein oikeus päätti, että aviopuolisoilla on oltava vastaisuudessakin sama sukunimi. Lain kumoamista vaativat pitävät päätöstä naisia syrjivänä.

Kuva: Franck Robichon / EPA

Japanin korkein oikeus päätti keskiviikkona pitää voimassa lain, jonka mukaan aviopuolisoilla on oltava sama sukunimi. Päätös oli tappio naisten oikeuksien puolustajille, jotka pitivät sitä perustuslain ja ihmisoikeuksien vastaisena.

– Kyyneleeni eivät loppuneet, kun kuulin päätöksestä, lain kumoamista vaatinut 80-vuotias Kyoko Tsukamoto sanoi tiedotustilaisuudessa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Tsukamoto ei voi virallisesti käyttää tyttönimeään, sillä hän otti aviomiehensä nimen mennessään naimisiin.

Korkein oikeus perusteli päätöstään sillä, että saman sukunimen käyttö perheessä on järkevää.

Sukunimen vaihtaa lähes aina nainen

Japanin sukunimilaki ei määrittele, kumpi aviopuolisoista joutuu vaihtamaan nimensä. Sukupuoliroolit ovat kuitenkin Japanissa yhä hyvin perinteisiä, ja 96 prosentissa avioliitoissa sukunimen vaihtaa nainen.

Laki samasta sukunimestä säädettiin Japanissa vuonna 1898. Vuoteen 1948 saakka naiset ja lapset olivat perheen pään eli lähes aina miehen päätösvallan alaisia.

Perinteisesti mies on vaihtanut nimensä vain, jos vaimon suvussa ei ole miespuolisia perillisiä ja sukunimi uhkaa näin kadota.

Sukupuoliroolit ovat kuitenkin muuttumassa Japanissa, kun yhä useammat naiset käyvät töissä. Uutistoimisto AFP:n mukaan 77 prosenttia työskentelevistä naisista on sitä mieltä, että lakia tulisi muuttaa.

Suomessa avioituivat naiset joutuivat ottamaan miehensä sukunimen vuodesta 1930 vuoteen 1986.