MPK: EU:n asedirektiivi heikentäisi maanpuolustusta

EU:n asedirektiivin muuttaminen heikentäisi mahdollisuuksia toteuttaa vapaaehtoista maanpuolustuskoulutusta, arvioi Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen toiminnanjohtaja Pertti Laatikainen.

politiikka
Kuvassa on kaksi reserviläistä kertausharjoituksissa Kokkolassa kesällä 2010.
Kalle Niskala / Yle

Laatikaisen mukaan Maanpuolustuskoulutusyhdistys on järjestänyt viime vuonna puolustusvoimien tilaamaa sotilaallisiin valmiuksiin liittyvää koulutusta noin 30 000 reserviläiselle. Harjoituksissa käytetään usein reserviläisten henkilökohtaisia aseita.

MPK:n järjestämää vapaaehtoista koulutusta voi suhteuttaa virallisten kertausharjoitusten määrään. Suomen sodanajan vahvuus on noin 230 000 henkeä, ja kertausharjoituksia on viime vuosina pyritty järjestämään noin 18 000 reserviläiselle.

– Reserviläisten omat aseet ja yhdistyksen aseet ovat itselataavia kertatuliaseita. Mikäli ne kiellettäisiin, niin ampumakoulutus meidän osalta vähenisi, Laatikainen sanoo.

– Näissä harjoituksissa ihmiset myös maksavat itse patruunansa ja patruunakulunsa. Se on hyvin edullista kokonaismaanpuolustuksen kannalta.

Brysselin neuvotteluissa haetaan poikkeamaa

EU-komissio on ehdottanut siviilikäyttöön tarkoitettujen itselataavien kertatuliaseiden kieltämistä Pariisin terrori-iskujen jälkeen. Suomessa ehdotukseen suhtaudutaan nihkeästi.

– Omilla aseilla on oleellinen merkitys, jotta reserviläiset pääsevät sinne kodin lähipaikkojen ampumaradoille omaehtoisesti ampumaan tai MPK:n harjoituksiin, Laatikainen perustelee.

Suomi on vaatinut poikkeamaa direktiiviin reserviläistoiminnan turvaamiseksi. Sisäministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan vapaaehtoinen maanpuolustus on merkittävä osa Suomen maanpuolustusta ja siitä Suomi ei tule neuvotteluissa joustamaan.

_* Oikaisu 23:12, muutettu otsikkoa, aiemmin otsikko väitti heikennysten koskevan 30 000 reserviläistä. _