1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjä keskeyttää vapaakauppasopimuksen Ukrainan kanssa – Ukraina "valmis maksamaan hinnan"

Ukrainan ja EU:n välisen vapaakauppasopimuksen voimaanastuminen on saanut Venäjän toteuttamaan uhkailunsa. Ukrainan presidentti Petro Porošenko myöntää Venäjän päätöksen vahingoittavan maan taloutta.

Ulkomaat
Vladimir Putin
Presidentti Vladimir Putin.Kirill Kudryavtsev / AFP

Venäjän presidentti Vladimir Putin on määrännyt maan hallituksen keskeyttämään Ukrainan kanssa solmitun vapaakauppasopimuksen. Vuonna 2011 solmittu sopimus ei ole enää voimassa 1. tammikuuta.

Venäjä on uhkaillut Ukrainaa vapaakauppasopimuksen purkamisella siitä lähtien, kun Ukraina aloitti vapaakauppaneuvottelut Euroopan unionin kanssa. EU:n ja Ukrainan solmiman DCFTA-vapaakauppasopimuksen on määrä astua voimaan ensi vuoden alussa.

Brysselissä vieraileva Ukrainan presidentti Petro Porošenko vakuuttaa, ettei Venäjän päätös vaikuta EU:n kanssa solmitun sopimuksen voimaanastumiseen. Porošenko kertoo olevansa tietoinen Venäjän päätöksestä, joka vahingoittaa Ukrainan taloutta.

– Mutta me olemme valmiita maksamaan tämän hinnan vapaudestamme ja eurooppalaisesta valinnastamme, Porošenko sanoo.

Ukrainan ja EU:n välisen assosiaatio- ja vapaakauppasopimuksen oli määrä astua voimaan jo vuosi sitten, mutta sitä lykättiin Itä-Ukrainan väkivaltaisuuksien takia. Ukraina ja Venäjä kävivät aiheesta neuvotteluja EU:n johdolla, mutta ne päättyivät tuloksettomina.

Venäjän mukaan Ukrainan ja EU:n välinen vapaakauppasopimus voi johtaa eurooppalaisen tuontitavaran vyöryyn Venäjälle. Samalla se heikentäisi venäläisten tuotteiden kilpailuasemaa Ukrainan markkinoilla.

Ukrainan ja EU:n vapaakauppasopimuksesta syntynyt kiista laukaisi Kiovan väkivaltaisuudet, jotka johtivat Ukrainan entisen presidentin Viktor Janukovytšin syrjäyttämiseen. Venäjä-mielinen Janukovytš kieltäytyi allekirjoittamasta Ukrainan ja EU:n välistä vapaakauppasopimusta, mikä käynnisti laajat Janukovytšin vastaiset mielenosoitukset.

Janukovytšin syrjäyttämisen jälkeen Venäjä miehitti Krimin niemimaan ja aloitti separatistien tukemisen Itä-Ukrainassa. Yli 9 000 ihmistä on kuollut sotatoimissa Itä-Ukrainassa.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi