Kuolemanrangaistusten määrä putoaa Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa on tänä vuonna teloitettu 28 ihmistä, mikä on vähiten sitten vuoden 1991. Kuolemantuomioita on myös määrätty aiempaa vähemmän.

Ulkomaat
Myrkkyruisketeloitushuone Huntsvillessä, Texasissa vuonna 2004.
Myrkkyruisketeloitushuone Huntsvillessä, Texasissa vuonna 2004.Paul Buck / EPA

Yhdysvalloissa oikeus määräsi tänä vuonna kuolemantuomion 49 ihmiselle. Kuolemanrangaistuksen täytäntöönpanoja eli teloituksia taas oli 28.

Luvut ovat pienempiä kuin viime vuonna: Annettujen kuolemantuomioiden määrä putosi kolmanneksen viime vuoteen verrattuna, teloitusten määrä taas viidenneksen.

Luvut selviävät keskiviikkona julkaistusta raportista, jonka on laatinut kuolemanrangaistuksista tietoa tuottava järjestö Death Penalty Information Center.

Kuolemanrangaistukseen suhtaudutaan yhä kielteisemmin

DPIC-järjestö luonnehtii tuomioiden ja teloitusten määrän laskua historialliseksi.

– Nämä eivät ole vain vuosittaisia poikkeamia tilastoissa, vaan ne heijastavat muutosta kuolemanrangaistusta koskevissa asenteissa, sanoo raportin laatija Robert Dunham.

Kuolemanrangaistusten vähenemisen takana arvioidaan olevan useampia syitä. Yleiseen mielipiteeseen lienevät vaikuttaneet muutamat viime vuosina sattuneet pieleen menneet teloitukset, joissa teloitetuille on aiheutunut tuskaa.

Eniten teloituksia Yhdysvalloissa tehtiin tänä vuonna Texasin, Missourin ja Georgian osavaltioissa. Kaikkiaan kuolemanrangaistus on sallittu 31 osavaltiossa.

Lähteet: AFP, Reuters