Väkipako ja rahapula – Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen epäkohdista kovia väitteitä

Helsingin eläinsuojeluyhdistyksessä (HESY) säästetään kissanhiekasta siten, että työntekijöiden täytyy ostaa sitä omilla rahoillaan. Näin kirjoittavat yhdistyksen työntekijät pomoilleen osoittamassaan luottamuksellisessa kirjeessä. Yhdistyksen mukaan väitteet eivät pidä paikkaansa.

Kuva: Jussi Lindroos / Yle

Yle Huvudstadsregionen sai käsiinsä luottamuksellisen kirjeen, jossa HESY:n työntekijät kertovat yhdistyksen säästävän eläimille annettavasta ruuasta ja jopa kissanhiekasta. Kirjeen on allekirjoittanut seitsemän eläintenhoitajaa ja se on lähetetty yhdistyksen johdolle marraskuussa. Osa eläintenhoitajista on jo irtisanoutunut HESY:stä.

– Olen ostanut kissanhiekkaa ja eläintenruokaa omilla rahoillani. Jos ostosta ei ollut sovittu esimiehen kanssa etukäteen, rahoja ei saanut takaisin, kertoo nimettömänä pysyttelevä työntekijä Yle Huvudstadsregionille.

Hän arvioi käyttäneensä noin 100 euroa omia rahojaan yhdistykselle menneisiin ostoksiin.

Viime vuonna yhdistyksen budjetissa oli kissanhiekan ostoon varattu 10 000 euroa. Tänä vuonna kissanhiekkaan on varattu vain 2 000 euroa. Yhdistys sai viime vuonna lahjoituksina yli 800 000 euroa.

Yle Huvudstadsregionen kertoi marraskuussa 2013 yhdistyksen miljoonaomaisuudesta, joka vain kasvaa korkoa. Silloin yhdistyksen omaisuus oli noin 4,2 miljoonaa euroa.

Useita irtisanoutumisia ja huonoa henkeä

HESY sai uuden toiminnanjohtajan lokakuussa. Hän kertoi silloin tiedotteessa tahtovansa tehdä HESY:stä mukavan työpaikan kaikille. Nyt tilanne näyttää toiselta.

Työntekijöiden kirjeen mukaan olosuhteet työpaikalla ovat huonot. He kertovat uhkailusta, erimielisyyksistä ja kommunikaation puutteesta. Toiminnanjohtaja Satu Lehtinenkin irtisanoutui oltuaan töissä vain puolitoista kuukautta.

– Minusta työhyvinvointi ja työntekijöiden kuunteleminen on tärkeää. HESY:ssä tarvitaan suuria muutoksia, jotta työhyvinvointi paranisi. Itse en pystynyt niitä muutoksia tekemään. Irtisanouduin koska en voinut toimiaarvojeni mukaisesti, kertoo Lehtinen Yle Huvudstadsregionille.

Samaan aikaan kuin Lehtinen irtisanoi itsensä, myös neljä muuta työntekijää lähti työpaikasta.

– Kommunikaatio ei toimi ja siitä seuraa ikäviä ja uhkaavia tilanteita, kertoo itsensä irtisanonut työntekijä.

Hän kertoo myös huomanneensa, että ruoka ei riitä kaikille eläimille.

– Tilanne on huonontunut tänä vuonna. Kissoille, joilla on ollut ripuli, ei ole riittänyt ruokaa. Ruokamäärät on mitoitettu vain normaaleihin oloihin. Myöskään kissanhiekkaa ei riitä, vaan jopa seitsemän kissaa voi käyttää samaa hiekkalaatikkoa, mikä saattaa levittää bakteereja ja aiheuttaa ripulia.

"Väitteet eivät pidä paikkaansa"

Yhdistyksen puheenjohtaja Susanna Paavilainen jätti työnsä samaan aikaan kuin Lehtinen. Hän kertoo, että syynä oli ajanpuute. Nyt hän aikoo keskittyä enemmän muihin asioihin.

Yhdistystä johtaa nyt Anne Roine. Hän sanoo, että työntekijöiden lähettämä kirje on luottamuksellinen, ja siksi hän ei kommentoi sitä.

– Sen voin vain sanoa, että se mitä kirjeessä lukee, ei pidä paikkaansa, Roine sanoo.

Kissanhiekkaa on hänen mukaansa yritetty saada yhdistykselle ilmaiseksi, mutta siinä ei ole onnistuttu. Myös eläinten ruuassa on säästetty, koska sitä tulee paljon lahjoituksina. Kissanhiekan budjetti on ylitetty ja siihen on tänä vuonna käytetty 7 000 euroa.

Roineen mukaan yhdistyksen varoja aiotaan käyttää uuteen eläinsuojelukeskukseen. Roineen mukaan yhdistyksellä on tähän neljästä viiteen miljoonaa euroa.

– Rahat käytetään uuden toimintarakennuksen tekemiseen. Meillä on jo tontti valmiina, Roine kertoo.

HESY:n työntekijöiden kirjeestä kertoi ensimmäisenä Helsingin Uutiset.

Christoffer Gröhn, Yle Huvustadsregionen

_18.12. klo 6.20 korjattu Satu Lehtisen nimi ja täsmennetty hänen lausumaansa työntekijöiden kuuntelemisesta ja hänen oman irtisanoutumisensa syistä. _