Postimerkitön kortti pääsee perille, mutta juoksuttaa vastaanottajaa

Livahtiko joulukortti postilaatikkoon ilman merkkiä? Posti ei jätä korttia jakamatta, mutta vastaanottajan pitää lunastaa se postista.

Kotimaa
Joulukortteja lajitellaan
YLE / Antti Karhunen

Monessa perheessä on tänäkin vuonna kirjoitettu vino pino joulukortteja. Mutta mitä tapahtuu, jos kaikessa valmistelutohinassa joulutervehdys jääkin vahingossa ilman postimerkkiä?

Postin tuotepäällikön Johanna Rouheen mukaan kortti kuljetetaan eteenpäin, mutta vastaanottajan pitää käydä lunastamassa se.

– Posti ei kuljeta merkitöntä korttia tai kirjettä ihan kotiin asti, vaan vastaanottajan pitää hakea se postista. Hänen pitää myös maksaa puuttuva postimerkki sekä kahden euron lunastusmaksu.

Merkit tiukasti kiinni

Joulun postiruuhkassa merkitönkin kortti saattaa kaikesta huolimatta löytää kotiluukkuun saakka.

– Kun on miljoonia kortteja liikkeellä, postissa voi jäädä huomaamatta, ettei kortissa ole merkkiä. Mutta periaate on se, että vastaanottajan pitää lunastaa merkittömät lähetykset postista, Rouhe toteaa.

Merkkien irtoamista matkalla Rouhe pitää hyvin epätodennäköisenä.

– Tarramerkit ovat sen verran napakasti kiinni. En ole kuullut, että postimerkki olisi reissussa irronnut.

Leimaton merkki ei kelpaa uudelleen

Välillä kirje tai posti saapuu perille ilman postin leimaa. Postin mukaan koneellisessa leimauksessa voi joutua lähetyksiä päällekkäin, jolloin leima osuu vain päällimmäiseen.

Vastaanottaja ei silti voi käyttää leimaamatonta merkkiä uudelleen.

– Postilain mukaan merkin uudelleen käyttö olisi postimaksurikkomus.