Lääkkeiden Kela-korvaukset muuttuvat – uutta 50 euron alkuomavastuu

Ensi vuoden alusta alkaen asiakas maksaa korvattavat reseptilääkkeensä kokonaan itse 50 euroon asti ja Kela-korvausta saa vasta sen jälkeen. Alkuomavastuu ei koske alaikäisiä.

lääkekorvaukset
Purkkeja ja levyjä
Marko Melto / Yle

Lääkkeiden Kela-korvaukset muuttuvat vuodenvaihteessa. Suurin muutos nykyiseen verrattuna on uusi 50 euron alkuomavastuu.

Asiakas maksaa korvattavat reseptilääkkeensä kokonaan itse 50 euroon asti ja Kela-korvausta saa vasta sen jälkeen. Alkuomavastuu ei koske alaikäisiä.

Peruskorvaus nousee nykyisestä 35 prosentista 40 prosenttiin, muut korvausprosentit säilyvät ennallaan. Lisäksi niin sanottu lääkekatto laskee hieman tämänvuotisesta ja on ensi vuonna 610,37 euroa.

Sairauden hoitokorvausten leikkaukset kohdistuvat tuntuvasti keliakiaa sairastaviin, sillä ruokavaliokorvaus loppuu vuodenvaihteessa täysin.

Keliaakikot ovat saaneet ruokavaliokorvausta, joka on kattanut pienen osan gluteenittoman ruoan aiheuttamista lisäkustannuksista. Viimevuotisen hintaselvityksen mukaan gluteeniton ruokavalio maksaa keliaakikolle kuukaudessa lähes 70 euroa tavallista enemmän.

Gluteeniton ruokavalio on ainoa tapa hoitaa keliakiaa - minkäänlaista lääkehoitoa sairauteen ei ole.