Metsäteiden huono kunto uhkaa puunkorjuuta: "Nyt kaivataan kunnon pakkasjaksoa"

Syksy on ollut surkea metsätöitä tekeville. Esimerkiksi Lounais-Suomessa metsäautotiet ovat jo osin niin pehmeitä ja vetisiä, että puunkuljetuksen kanssa tulee ongelmia.

Kotimaa
Metsäautotie Mikkelin Anttolassa.
YLE/Pekka Havukainen

Pitkittynyt ja lämmin syksy alkaa pian haitata todenteolla metsätöitä. Metsänhoitoyhdistys Lounametsästä kerrotaan, että jos kelit jatkuvat samanlaisina kuin nyt, ei isoilla koneilla pääse metsään vahinkoa aiheuttamatta.

Lounaisen Suomen alueelle kaivattaisiin kipeästi edes muutaman päivän pakkasjaksoa. Muussa tapauksessa pystytään keskittymään lähinnä koviin kangasmaihin ja tienvarsien avohakkuiden korjaamiseen, jos metsäautotien kunto riittää.

– Tiet ovat osittain niin pehmeitä, että jatkokuljetuksenkin kanssa tulee jo ongelmia, toteaa metsäesimies Seppo Lähteenaho.

Toiveissa kylmää ja lunta vain nimeksi 

Lämmin ja kuiva lokakuu pelasti Lähteenahon mukaan paljon. Silloin saatiin korjattua osittain talvisiakin kohteita. Nyt metsämiehille paras sää olisi viikon kestävä, parinkymmenen asteen pakkanen.

– Sen jälkeen se voisi laskea 5-10 asteeseen. Ja lunta vain vähän väriksi. Jos tulee kymmenen senttiä lunta, se suojaa maata jäätymiseltä.

Korjuuvelkaa metsissä

Viime vuosien myrskyjen ja puun korjuun kannalta huonojen talvien vuoksi Lounais-Suomen metsissä odottaa melkoinen korjaussuma.

– Myrskypuut ajoivat muun korjuun edelle. Nyt metsissä odottaa työmaita, jotka olisi jo pitänyt tehdä, mutta märkien talvien vuoksi harvennustöitä ei ole päästy tekemään, sanoo Lähteenaho.