Föli-bussit ja taksit saattavat pian palvella yhdessä

Haluaisitko kotiovellesi taksin, joka vie sinut Föli-bussille? Vai toivoisitko taksin odottavan sinua Föli-pysäkillä? Turun seudun joukkoliikenne Föli ja Lounais-Suomen Taxidata Oy selvittävät, miten uudenlainen liityntäliikenne voisi toimia.

liikenne
Turun keskustaa.
Iiro Andersson / Yle

Turun seudun joukkoliikenne Föli ja Lounais-Suomen Taxidata selvittävät liityntäliikenteen mahdollisuuksia. Ideana on selvittää, minkälaisin edellytyksin asiakkaille voitaisiin järjestää edullinen kuljetus kotiovelta bussin kyytiin pysäkille. Liityntäliikenne voisi toimia myös toisin päin, jolloin taksi olisi odottamassa bussia pysäkillä.

Kysely käynnissä

Ensimmäisessä vaiheessa asiaa selvitetään kyselyllä, jossa kartoitetaan tarvetta liityntäliikenteelle. Tarvekartoituksen perusteella päätetään jatkotoimista. Kysely on auennuttäällä (siirryt toiseen palveluun). Vastausaikaa on 13.1.2016 saakka.

Liityntäliikenne olisi ekologinen ja turvallinen vaihtoehto järjestää joukkoliikenne harvaan asutuilla alueilla.

Sirpa Korte

Lähtökohtana suunnittelussa on ollut, että palvelu pitää tilata etukäteen, ja että palvelu koskee vain etukäteen määriteltyjä pysäkkejä.

– Uudenlaisia liikenneratkaisuja tarvitaan erityisesti sellaisissa paikoissa, joissa ei esimerkiksi viikonloppuisin ole kunnan sisäistä Föli-liikennettä. Liityntäliikenne olisi ekologinen ja turvallinen vaihtoehto järjestää joukkoliikenne harvaan asutuilla alueilla, sanoo joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte.

Kiinteähintainen palvelu?

Keskeinen selvitettävä kysymys on myös se, kuinka paljon matkustajat olisivat valmiit maksamaan liityntäliikenteestä. Suunnitelmissa on alustavasti lähdetty siitä, että taksimatkan osuudella olisi jokin kiinteä hinta, joka tulisi bussimatkan hinnan päälle.

– Kyseessä olisi räätälöity palvelu, joten jotain kustannuksia tulisi luonnollisesti myös liityntäpalvelua käyttävän asiakkaan maksettavaksi, Korte sanoo.

Taxidatan toimitusjohtaja Tapani Ekurin mukaan liityntäliikenne voi olla vaihtoehto, jos se voidaan tehdä kaikille osapuolille kannattavasti.

– Jos tarve ja kannattavuus kohtaavat, Lounais-Suomen Taxidata Oy on mielellään selvittämässä uusia vaihtoehtoja, hän toteaa.

Liityntäliikenteen järjestämiselle aiotaan hakea myös valtiolta tukea. Jos asiat etenevät kaikilta osin myönteisesti, Föli-bussien ja taksien yhteinen liityntäliikennekokeilu voisi alkaa syksyllä 2016.