Hyppää sisältöön

Perfektionisti puree hammasta – stressi saa kiristelemään hampaita myös yöllä

Jos aamulla leukapieliä, niskaa ja päätä särkee, kärsit todennäköisesti bruksismista eli hampaiden yöllisestä puremisesta. Narskuttelu kuluttaa hampaita, aiheuttaa purentalihasvaivoja ja jumittaa leuan joskus täysin lukkoon.

Kuva: Yle

Hammaslääkäri tunnistaa pelkällä vilkaisulla yöllisen narskuttajan. Hampaista löytyy kulumajälkiä, lohjenneita paikkoja tai muita vaurioita.

– Kun hammas ja kiille kuluvat, kiillereunaan tulee pieniä koloja, esimerkiksi helposti etuhampaiden reunoihin, sanoo hammaslääkäri Teija Hillillä Kokko-Dentistä Kokkolasta.

Narskuttelun voima on moninkertainen verrattuna siihen, että valveilla ollessaan puree täysillä hampaansa yhteen.

Kun sillä voimalla vielä liikuttelee alaleukaansa, ääni on niin järkyttävä, että voi vaan ihmetellä onko aamulla hampaista jäljellä enää mitään.

Hammaslääkäri Teija Hillilä

– Vaikka kuinka yrittäisi, ei pysty samaan voimaan. Ja kun sillä voimalla vielä liikuttelee alaleukaansa, ääni on niin järkyttävä, että voi vaan ihmetellä onko aamulla hampaista jäljellä enää mitään.

Moni asia saa narskuttamaan

Bruksismi on erittäin yleistä. Kaiken ikäiset narskuttavat, naiset kuitenkin miehiä enemmän.

– Myös lapset voivat kärsiä tästä vaivasta, ja se näkyy maitohampaiden pinnalla, sanoo Teija Hillilä.

Stressi, jännitys ja hankala elämäntilanne saavat puremaan hammasta. Asiantuntijat puhuvat myös perinnöllisyydestä ja persoonallisuustyypeistä. Pureeko täydellisyyteen pyrkivä perfektionisti hammasta enemmän kuin hällä-väliä-tyyppi?

– Kyllä se näin voi helposti olla, koska perfektionisti ottaa enemmän paineita asioista, Hillilä naurahtaa.

Myös purentavirheet, uniapnea, refluksitauti ja suun kuivuminen saattavat aiheuttaa hampaiden yöllistä narskutusta.

Jos bruksismi on säännöllistä, hammaslääkäri suosittelee öisin käytettävää purentakiskoa. Jos stressi saa vain silloin tällöin narskuttelemaan, kannattaa yrittää rentoutua ja napata leukakipuihin särkylääkettä. Hieronnastakin voi löytyä apua. Esimerkiksi Voice Massage –hieronnassa käsitellään purentalihakset myös suun sisältä.

– Joskus hampaiden narskuttaminen on niin vaikeaa, että tarvitaan jopa kirurgia. Onneksi kuitenkin aika harvoin, sanoo Hillilä.

.
.