Rehtori: Lukioiden keskittäminen Punaportille erinomainen vaihtoehto

Hämeenlinnassa esiin noussut lukioiden keskittäminen Punaportille ammattikoulutuksessa olleisiin tiloihin saa Kaurialan lukion rehtorilta Tuomo Iltaselta kannatusta. Uusi rakennus mahdollistaisi uudet oppimisympäristötkin.

lukio
Tuomo Iltanen
Miki Wallenius / Yle

Jos Hämeenlinnan lukiokoulutus keskitettäisiin Punaportille Hattelmalantielle, alueelle syntyisi noin 4 000 opiskelijan ja opettajan kampus. Kaurialan lukion rehtori Tuomo Iltanen kertoo rehtorien suhtautuvan lukioiden keskittämiseen juuri Punaportille myönteisesti.

– Keskittämistä vastaanhan me rehtorit oltiin, mutta nyt, kun näyttää siltä, että vaihtoehtoja ei ole, niin kyllä meidän mielestämme keskittäminen Hattelmalantielle on erinomainen vaihtoehto.

– Keskittämisen ongelmahan on, että opiskelijamäärä tulee niin suureksi, että meidän on vaikea tunnistaa opiskelijoita ja opiskelijoiden yksilöllisyydestä joudumme ehkä tinkimään. Mutta sijoittaminen Hattelmalantielle vihdoinkin mahdollistaa sen, mitä päättäjät aikanaan halusivat meiltä eli yhteistyötä ammatillisen oppilaitoksen kanssa. Tämähän oli perusteena silloin, kun lukiot yhdistettiin koulutuskuntayhtymään vuonna 2013, muistuttaa Iltanen.

Uusia oppimisympäristöjä uuteen rakennukseen?

Tilatyöryhmä on kokoontunut miettimään siirtymistä Myllymäkeen. Sama ryhmä jatkaa suunnitteluaan, kertoo Iltanen.

– Ehkä tämä tuo vähän erilaista näkökulmaa. On mietitty, mikä olisi paras mahdollinen tulevaisuuden lukio nuorille.

Uusi rakennus mahdollistaisi uudet oppimistilat, joita vaaditaan työpaikoilla ja myös jatko-opinnoissa.

Tuomo Iltanen

Opetussuunnitelmat uudistuvat ensi syksynä ja Iltasen mukaan nyt pitää ottaa huomioon myös erilaiset, uudet oppimisympäristöt nuorille.

– Saattaa olla, että kaikkea opetusta ei anneta perinteisessä luokkatilassa, vaan tulee erilaisia vaihtoehtoja. Tähän mahdollinen erilainen, uusi lukiorakennus Hattelmalantiellä antaisi parempia vaihtoehtoja kuin ne vanhat, perinteiset luokkatilat Myllymäessä.

– Uusi rakennus mahdollistaisi uudet oppimistilat, joita vaaditaan työpaikoilla ja myös jatko-opinnoissa ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa. Samantyyppisiä tiloja varmaankin sinne oltaisiin rakentamassa, arvioi Iltanen.

Henkilökunnan palaute uudesta sijoitusvaihtoehdosta on Iltasen mukaan ollut pääosin positiivista.

– Tämä on tullut nopeasti ja yllätyksenä, mutta hyvin myönteisesti asia on otettu vastaan. Seuraava prosessi on lähteä uutta lukiota työstämään henkilökunnan ja opiskelijoiden kanssa ensi keväänä.