1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

"Velvollisuudentunteesta ei kannata lähteä mihinkään" – Ei edes kotiseudulle jouluksi

Näyttelijä Riku Nieminen palaa Kajaaniin ja Kainuuseen lataamaan akkuja. Niemisen tuo kotiseudulleen rauhoittumisen ja itsetutkiskelun tarve.

Kuva: Pekka Havukainen/Yle

Riku Nieminen istuu synnyinkaupunkinsa elokuvateatterin penkillä. Työt ovat kerrankin tuoneet hänet Kajaaniin, vaikka tunnetulla näyttelijällä ei muutoin töitä Kainuussa ole.

– Yleensä kun tänne tullaan, niin tullaan rauhoittumaan, lataamaan akkuja, nähdään perhettä ja ollaan mökillä. Kajaanissa oleminen tuntuu hyvältä, nostalgiselta ja kotoisen lämpimältä, vaikka pakkasta onkin, Nieminen hymyilee.

Joulun aikaan, kuten muinakin juhlapyhinä, Nieminen valitsee perheensä kanssa reissukohteen fiilispohjalta, ja pohtien sitä, miten kauan missäkin paikassa vierailusta on kulunut. Esimerkiksi mökille menoon vaikuttaa sekin ketä muita sinne on tulossa, jotta tietää onko lapsille seuraa.

Luova ammatti vaatii tosi paljon tilaa ja aikaa ympärilleen. Ja silloin Kajaani kutsuu.

Riku Nieminen

– Juhlapyhinä kierretään perheen kanssa vähän vuorotellen eri sukulaisissa. Tänä vuonna mennään kuitenkin jouluksi Lappiin omalle mökilleni. Aika ajoin pyritään kuitenkin käymään Kainuussakin.

– Velvollisuudentunteesta ei kannata lähteä mihinkään. Välillä on toki pidempiä aikoja, kun ei pääse käymään, mutta sellaista se elämä on, Nieminen sanoo.

Riku Nieminen sanoo synnyinkaupunkiinsa Kajaaniin palaamisen tarkoittavan luovan työn tekijälle luovaa taukoa. Kuva: Katja Oittinen / Yle

Kotiseudulle palaaminen liittyy hänellä sisäsyntyiseen tarpeeseen ja luonnon kaipuuseen.

– Kajaani ja Kainuu ovat niin luonnontäyteisiä, ja minulla tänne palaaminen liittyy rauhoittumiseen ja sitä kautta itsetutkisteluun. Se liittyy siihen, että jossain vaiheessa tulee fiilis, että tarvitsee luovan tauon. Luova ammatti vaatii tosi paljon tilaa ja aikaa ympärilleen. Ja silloin Kajaani kutsuu, Riku Nieminen naurahtaa.