1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Joululauluähky lienee myytti – jouluista musiikkia kuunnellaan innokkaasti myös netissä

Joulumusiikin kuuntelu on lähtenyt selvään nousuun netissä tällä viikolla. Vielä ennen aattoa soivat popahtavat versiot klassikoista, mutta joulunpyhinä rauhoitutaan perinteisten laulujen äärellä.

Kuva: Jani Koskinen / Lehtikuva

Jatkuvasti ja kaikkialla raikuvat joululaulut ovat ikuinen valituksen aihe, mutta jouluiset sävelmät löytävät silti tiensä myös ihmisten omiin luureihin ja soittimiin. Musiikin suoratoistopalvelu Spotifyssa joulumusiikki on ponnahtanut nousuun tällä viikolla, mikä näkyy muun muassa joululistojen selvästi lisääntyneinä kuuntelumäärinä.

– Joulunpyhien aikaan joulusoittolistat voivat olla kaikista kuunnelluimpia, arvioi Spotifyn Suomen soittolistakuraattori Jussi Mäntysaari.

Noin viikkoa ennen joulua suomalaisten luureissa soivat pop- ja rock-versiot tunnetuista joululauluista.

– Uskon, että klassisimpien suomalaisten joululaulujen piikki osuu lähemmäs jouluaattoa ja joulunpyhiä, kun oikeasti rauhoitutaan, sanoo Mäntysaari.

Omat soittolistat paljastavat

Joulumusiikin kuuntelua olisi helppo perustella joululaulujen jatkuvalla radiosoitolla ja valmiilla soittolistoilla, joita Spotifyhin on koottu kymmeniä. Mäntysaari kuitenkin paljastaa, että idea valmiiden soittolistojen kokoamiseen on lähtenyt kuuntelijoilta itseltään. Moni suoratoistopalvelun käyttäjä on tehnyt itse listan jouluaiheisista kappaleista, ja siksi nyt alan ammattilaisetkin tehtailevat jouluisia listoja.

Omaehtoisesta altistumisesta joululauluille kertoo myös Jouluradion suosion kasvu. Pelkkää joulumusiikkia ensimmäisestä adventista loppiaiseen soittava radiokanava on laajentanut kuuluvuusaluettaan tänäkin vuonna. Verkossa joulu soi Jouluradion kahdeksalla eri kanavalla vuoden ympäri.

Jouluhittejä tavoitellaan tulevaisuudessakin

Levy-yhtiöt uskovat, että cd-levyt kääritään pukinkonttiin tänä jouluna viimeisiä kertoja. Musiikkituottajien toiminnanjohtaja Antti Kotilainen on varma, että joulumusiikin kuuntelu jatkaa silti elämäänsä digitaalisessa muodossa.

– Jouluun kuuluu paljon musiikkia, toteaa Kotilainen.

Myöskään tunnettujen artistien joulualbumit eivät ole katoamassa. Tänä vuonna joululevyttäjien joukkoon on liittynyt muun muassa Diandra. Myös Katri Helena on julkaissut parinkymmenen vuoden tauon jälkeen uuden joulualbumin.

– Uusi jouluhitti kiinnostaa musiikintekijöitä aina. Jos sellaisen onnistuu tekemään, kappale soi aina joulun aikaan radiossa, sanoo Kotilainen.

Kärkisijoilla joululauluja ei vielä näy

Tällä hetkellä Suomen 50 kuunnelluimman kappaleen joukkoon mahtuu Spotifyssa kaksi muutaman vuosikymmenen vanhaa joulukappaletta: Mariah Careyn All I want for Christmas is you ja Whamin _Last Christmas. _Nousevia ja sosiaalisessa mediassa jaettavia kappaleita seuraavassa listassa joululauluja on jo muutaman kymmenen verran, niin uusia kuin vanhoja.

Mäntysaaren mukaan suoratoistopalveluissa uusien joulukappaleiden on kuitenkin vaikea ponnahtaa suoraan listan kärkeen.

– Ei voi missään nimessä sanoa, että uudet joululaulut olisivat kuolleet, mutta jouluna pidetään kiinni perinteistä, toteaa Mäntysaari.

Lähes takuuvarmaa on kuitenkin se, että mitä lähemmäs joulu tulee, sitä enemmän soi jouluinen musiikki – pakkosyötön lisäksi ihmisten omasta tahdosta.