Itärajan pakolaistilanne keskustelussa – Nerg tapaa Venäjän maahanmuuttoviraston johtajan Moskovassa

Suomen ja Venäjän maahanmuuttovirastojen välille voisi syntyä samanlainen rakenne kuin rajavartiopalveluissakin on, esittää sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg.

Kotimaa
Päivi Nerg
Päivi NergVesa Moilanen / lehtikuva

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg tapaa huomenna perjantaina Venäjän varasisäministerin Igor Zubovin ja maahanmuuttoviraston johtajan Konstantin Romodanovskin Moskovassa, kertoo sisäministeriö.

Sisäministeriön tiedotteen mukaan Nerg keskustelee venäläisten kollegojensa kanssa muun muassa Suomen ja Venäjän maahanmuuttotilanteesta ja Euroopan tämänhetkisestä turvapaikanhakijatilanteesta. Aiheena ovat myös turvapaikanhakijoiden palautuskäytännöt, ministeriö toteaa.

Päivi Nerg sanoo Ylelle, että vierailulta odotetaan kahta konkreettista tulosta: Yhtäältä sillä pohjustetaan maiden sisäministerien välistä, myöhempää tapaamista. Toisaalta Nergin odotus on, että Suomen ja Venäjän maahanmuuttovirastojen välille syntyisi uusi yhteistyösopimus.

Siinä sovittaisiin tarkemmin "yhteistyön rajapinnoista" nykyisessä, muuttuneessa turvapaikanhakijatilanteessa, hän selventää.

– Itärajalta on saapunut jonkin verran turvapaikanhakijoita. Totta kai tämä asia kulminoituu konkreettisesti myös akuuttiin tilanteeseen Raja-Joosepissa ja Sallassa.

– Tämä ei ole varsinaisesti [vierailun] syy, mutta kyllä siitäkin keskustellaan, Nerg sanoo.

Kansliapäällikkö visioi, että Suomen ja Venäjän maahanmuuttovirastojen välille voisi syntyä samanlainen rakenne kuin rajavartiopalveluissa jo on.

Nergin mukaan huominen tapaaminen ei ole poikkeuksellinen, vaan maiden viranomaiset tapaavat toisiaan silloin tällöin.