Legendaarinen kuopiolaisravintola 45 vuotta – backstagen seinien settilistat kertovat kovista vierailijoista

Henry's Pubissa on nähty vuosien varrella Suomi-rokin ykkösnimiä. Ravintola on ollut Kuopion katukuvassa jo 45 vuotta. Bändien takahuonetilaukset ovat välillä yllättäneet henkilökunnan.

ravintolat
Mikko Pirinen Kuopion Henry's Pubin takahuoneessa
Tarjoilija Mikko Pirinen muistelee Henry's Pubin menoa 1990-luvulla. Toimittaja on Juhani Forsman.

Kuopiolainen ravintola Henry's Pub on toiminut 45 vuotta. Ravintola aloitti Kauppakadun varrella tapaninpäivänä vuonna 1970. Nykyiselle paikalleen ravintola siirtyi 1980-luvun lopussa.

Kansan suussa Henkkana kulkeva ravintola tunnetaan nykyisin runsaasta musiikkitarjonnastaan. Ravintolassa soittaa vuosittain yli 300 yhtyettä. Henkassa keikkailee runsaasti myös paikallisia, vähemmän tunnettuja yhtyeitä. Henry's Pub on ex-jääkiekkoilija Kimmo Timosen omistuksessa. Ravintolan takahuone, "backstage", on noussut legendaksi.

Pienessä kuusineliöisessä huoneessa on ahdas ja karu tunnelma, pieni pöytä ja penkki. Seinät ovat täynnä bändien ja soittajien kirjoituksia ja tervehdyksiä. Takahuonekäytävän seinät tulvivat myös bändikeikkojen biisilistoja.

Ravintolassa takavuosina tarjoilijana työskennellyt Mikko Pirinen muistelee 1990-lukua vauhdikkaana aikana.

– Silloin ravintoloiden kilpailutilanne oli ihan eri Kuopiossa. Oli vähemmän elävää musiikkia tarjoavia paikkoja ja ihmiset kävivät enemmän ulkona viikollakin, sanoo Pirinen.

Bändi, joka tilasi takahuoneeseen jugurttia

Henkan lavalla on soittanut vuosien varrella iso joukko Suomen ykkösbändejä. Savolaisyleisö on rokannut tiiviissä tunnelmassa muun muassa Eppu Normaalin, Juice Leskisen ja J.Karjalaisen tahtiin. Henkassa on tavattu tuttuja ja katsottu suosikkibändejä läpi historian. Moni parisuhdekin on alkanut kellariravintolan lattialta.

– Meillä oli etuoikeus saada kovia nimiä keikoille. Bändejä kohdeltiin hyvin ja suosikkiyhtyeet halusivat tulla tänne soittamaan. Esimerkiksi Don Huonot keikkaili täällä jo ensi levystään lähtien. Bändin suosion räjähtäessä se ei enää mahtunutkaan tänne, muistelee Mikko Pirinen.

Bändien tilauslistat takahuonetarjoiluun ovat olleet hyvin värikkäitä. Perinteisten virvokkeiden lisäksi raiderissa on lukenut vaikka mitä ja yllättäviäkin juttuja.

– Egotrippi ei ollut vielä iso nimi, kun bändi tilasi takahuoneeseen jugurttitölkkejä. Soitin sitten bändin miksaajalle ja kyselin ovatko tosissaan. Kaveri vastasi, että ei tietysti, mutta yritettiin. Välittömästi kävin ostamassa jugurtit bändille, nauraa Pirinen.