Ylen koulukyytikysely: Jopa 73 % kunnan peruskoululaisista kyyditään kouluun Itä-Suomessa

Monissa kunnissa peruskoulun piha on kuin linja-autoasema. Esimerkiksi Rääkkylässä jo 73 prosenttia kunnan peruskoululaisista kulkee kouluun taksilla tai bussilla. Koulukyydit syövät kuntien rahaa ja oppilaiden aikaa.

Kotimaa
Koulukyyti-kyltti bussin takana
Pyry Sarkiola / Yle

Yli 17 000 peruskoululaista kyyditään kouluun Itä-Suomessa. Määrä on reilu kolmannes koko peruskoululaisten määrästä, selviää Ylen koulukyytikyselystä.

Yle Pohjois-Karjala, Yle Savo ja Yle Etelä-Savo kysyivät Itä-Suomen kunnilta koulukuljetusten määrästä, osuudesta, kuluista ja matkoista. Kyselyyn vastasi 41 itäsuomalaista kuntaa.

Pohjois-Karjalan Rääkkylässä 126 oppilasta eli 73 prosenttia kaikista peruskoululaisista kuskataan kouluun. Oppilaiden koulukuljetukset maksavat noin 196 000 euroa.

– Kuljetuskustannukset nousevat, sillä Elyn tukemat reitit vähenevät. Rääkkylässä yritämme saada synkronoitua koulukuljetusreitteihin muutakin palveluliikennettä, sivistystoimenjohtaja Rauni Ronkainen kertoo.

Rääkkylässä keskimääräinen koulumatka kuljetusoppilailla on 16 kilometriä.

Pohjois-Karjalan koulukuljetustiedot.
Heikki Haapalainen / Yle

Tuusniemellä, Sulkavalla, Polvijärvellä ja Rautavaaralla yli 60 prosenttia peruskoululaisista kuljetaan opinahjoon.

Enemmän kuin puolet peruskoulun oppilaista on koulukyytien piirissä Vesannolla, Juankoskella, Pertunmaalla, Liperissä, Sonkajärvellä, Kangasniemellä, Tohmajärvellä, Pielavedellä, Juvalla, Lapinlahdella ja Valtimolla.

Kyselyn mukaan kuntia, joissa alle neljännes peruskoululaisista kyyditään kouluun on vain 4: Varkaus, Kuopio, Siilinjärvi ja Lieksa.

Pohjois-Savon koulukuljetustiedot.
Heikki Haapalainen / Yle

Pisimmät kuljetusmatkat Itä-Suomessa ovat Ilomantsissa ja Pielavedellä, keskimäärin 25 kilometriä. Alle 10 kilometrin keskimääräisiä kuljetusmatkoja on vain Pertunmaalla, Siilinjärvellä, Kiuruvedellä ja Savonlinnassa.

– Haja-asutusalueen joukkoliikenteen vähetessä reitit pitenevät ja kuljetuksiin käytettävä aika on pidempi. Kilometrimäärällä ei niinkään merkitystä, matka-aika on merkittävämpi, Kiuruveden kaupungin sivistysjohtaja Tapio Knuutinen sanoo.

Etelä-Savon koulukuljetustiedot.
Heikki Haapalainen / Yle

Eniten koulukuljetuksista Itä-Suomessa maksaa Kuopio, noin 4,4 miljoonaa euroa vuosittain. Joensuun ja Mikkelin kaupungit pulittavat kyydeistä noin 2,8 miljoonaa euroa. Kuopiossa kouluun kyyditään 2 401, Joensuussa 1 600 ja Mikkelissä 1 340 koululaista.

Yli miljoona euroa koulukyydeistä maksavat myös Kitee, Kontiolahti, Savonlinna, ja Lapinlahti.

– Tietenkin kaukana sijaitseville kylille matka maksaa enemmän, mutta nettosäästöt ovat silti merkittävät. Vähän kerrassaan monilta kyliltä näyttää loppuvan lapset ja kustannukset pysyvät siten kurissa, joten kuljetuskustannukset eivät muodosta estettä koulujen lakkauttamiselle, Savonlinnan sivistystoimenjohtaja Markku Kankkunen toteaa.

Alle 200 000 vuosittain koulukuljetuksista maksavat Rääkkylä, Pertunmaa, Enonkoski ja Tuusniemi.