Valelääkäri Esa Laihon mittavan syytenipun käsittely alkaa käräjillä

Syytteitä rapsahtaa muun muassa tapoista ja törkeistä pahoinpitelyistä. Laiho on kiistänyt rikosepäilyt.

Kotimaa
Esa Laihon vangitsemisoikeudenkäynti Helsingissä marraskuussa 2011.
Esa Laihon vangitsemisoikeudenkäynti Helsingissä marraskuussa 2011.Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Valelääkäri Esa Laihon lukuisten syytteiden käsittely alkaa perjantaiaamuna Helsingin käräjäoikeudessa valmisteluistunnolla. Laihon ei vielä itse tarvitse tulla paikan päälle. Hän on kiistänyt syytteet.

Laihoa syytetään muun muassa luvattomasta terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamisesta ja useista törkeistä petoksista. Syytteiden mukaan Laihon työnantajina toimineille hoitolaitoksille on aiheutunut aiheettomasti maksetuista palkoista yli miljoonan euron vahinko.

Hän työskenteli Venäjältä hankittujen väärien lääkärintutkintotodistusten avulla vuodesta 2001 lähtien aluksi lääkäriharjoittelijana ja lopulta joulukuusta 2005 lähtien itsenäisenä lääkärinä aina marraskuuhun 2011 saakka, jolloin Ilta-Sanomat paljasti hänet. Laiho työskenteli lääkärin tehtävissä pääosin geriatrian alalla useissa vanhustenkeskuksissa.

Syyttäjä: Toiminta täysin tahallista

Laiho saa syytteet myös kahdesta taposta sekä neljästä törkeästä pahoinpitelystä. Syyttäjän mukaan epäillyissä tapoissa on kysymys Laihon toteuttamien virheellisten hoitotoimenpiteiden aiheuttamista potilaskuolemista.

Syyttäjän mukaan Laihon on täytynyt käsittää menettelyjensä varsin todennäköiseksi seuraukseksi joko potilaan kuolema tai hengenvaarallinen tila. Syyttäjä katsoo Laihon koko ajan tienneen, että ilman asianmukaista lääkärin ammattiin johtavaa koulutusta häneltä on puuttunut tosiasiallinen osaaminen hoitaa vanhuspotilaita, jotka ovat olleet erilaisista syistä huonossa kunnossa, osin jopa kriittisessä tilassa.

Jutun varsinaisen pääkäsittelyn on tarkoitus alkaa oikeudessa tammikuussa. Syytteet käsitellään vahvennetussa kokoonpanossa.