Jouluostoksille vaikka kalsarisillaan ja pikku sievässä – nettishoppailun helppous saa maksukyvyn paukkumaan

Netissä koko maailman tuotevalikoima on muutaman napinpainalluksen takana. Kun joulun ostokset tehdään luotolla, velkavuori kasvaa helposti yli äyräiden.

Kotimaa
Mies pitkissä alushousuissa.
Verkko-ostokset hoituvat kotisohvalta.Yle

Jouluostosten tekeminen entistä enemmän verkossa lisää suomalaisten velanottoa, arvioidaan Suomen Asiakastiedosta. Samalla lisääntyy niiden määrä, joiden maksukyky loppuu kesken.

– Netissä maksetaan tavallista enemmän laskulla ja luottokortilla, ja laskulla maksaminenhan on käytännössä luoton ottamista. Siksi netissä velkaannutaan helpommin, sanoo Asiakastiedon liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen.

Maksuhäiriörekisteriin saakka maksamattomat luotot päätyvät viiveellä. Piikki merkinnöissä näkyy kevään korvilla.

– Jouluna kulutetaan paljon ja otetaan paljon luottoa. Silloin myös maksuhäiriöitä tulee paljon, Muhonen sanoo.

Helppo netti vai hikinen kivijalka?

Postin TNS Gallupilla teettämän tutkimuksen mukaan 80 prosenttia suomalaisista sujauttaa tänä vuonna pukinkonttiin ainakin yhden verkosta tilatun tuotteen. Ostosten tekemisen helppous ja stressittömyys oli vastanneiden mukaan tärkein syy joululahjojen hankkimiseen netistä.

Jokainen, joka on hikoillut viime hetken lahjaostoksilla paksussa toppatakissa ja kokenut täyteen ammutun leluosaston kauhut, ymmärtää varmasti tutkimuksen tuloksia. Ostamisen helppoudella on kuitenkin nurja puolensa.

– Verkossa pienistä summista voi muodostua iso summa, kun ostoksia on hyvin helppo tehdä useista kaupoista. Toki pitää muistaa, että verkosta ostetun tuotteen voi myös palauttaa, jolloin lasku mitätöityy, Jouni Muhonen sanoo.

Lokakuussa maksuhäiriömerkinnän saaneiden suomalaisten määrä ylitti 370 000:n rajan. Määrä on suurempi kuin koskaan ennen ja suurempi kuin useimmat arviot Suomen armeijan miesvahvuudesta talvisodassa. Muhosen mukaan verkkokaupan yleistymistä on kuitenkin turha synkistellä.

– Riskit verkossa ovat ihan samat kuin reaalimaailmassa. Velan määrä pitää suhteuttaa omaan maksukykyyn.