1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vangeille annettiin oikeus saada sähköpostia suljettuun vankilaan

Rikosseuraamuslaitos aikoo jatkossa lisätä sähköistä asiointia vankiloissa. Tulevaisuudessa vangeille aiotaan sallia esimerkiksi rajoitettu pääsy internetiin.

Kotimaan uutiset
Sörkän vankilan vanhat ovet laitetaan myyntiin.
Yle

Vangit saavat nyt vastaanottaa sähköpostia suljettuun vankilaan, kertoo Rikosseuraamuslaitos eli Rise. Tähän asti yhteydenpito vankeihin on sallittu vain kirjeitse, puhelimen välityksellä ja tapaamisilla.

Kaikkii suljettuihin vankiloihin on avattu vankilakohtainen, vankien yhteinen sähköpostiosoite, johon vangille voi lähettää sähköpostia.

Risen mukaan uudistuksen tarkoituksena on helpottaa ja nopeuttaa vankien yhteydenpitoa omaistensa ja muiden vankilan ulkopuolisten ihmisten kanssa.

Vastausmahdollisuus tulee myöhemmin

Sähköisen asioinnin projektia Rikosseuraamuslaitoksella vetävän Tuuli Siiskosen mukaan digitaalisessa ympäristössä toimiminen on kansalaistaito. Hän pitää sähköisten viestintävälineiden kuten sähköpostin käyttöä tärkeänä arjessa.

Risen mukaan sähköistä asiointia vankiloissa aiotaan lisätä lähivuosina muutenkin. Vangeille tullaan muun muassa sallimaan rajoitettu pääsy internetiin.

– Ehkä vuoden 2016 loppupuolella vangeilla on mahdollisuus myös vastata sähköpostilla saamiinsa viesteihin, Siiskonen sanoo.

Vangille voi lähettää sähköpostia osoitteeseen vankiposti.vankilannimi@om.fi (siirryt toiseen palveluun) eli esimerkiksi vankiposti.mikkeli@om.fi (siirryt toiseen palveluun).

Sähköpostin otsikkokenttään pitää kirjoittaa vangin etu- ja sukunimi. Lisäksi viestin tekstikenttään tulee kirjata lähettäjän oma etu- ja sukunimi, jotta tiedot viestin lähettäjästä päätyvät vangille.

Vanki saa viestin paperille tulostettuna

Järjestelmä poistaa tietoturvasyistä kaikki liitetiedostot ja kuvat viesteistä. Vangille toimitetaan ainoastaan sähköpostiviesti.

Risen mukaan lähettäjien tulee huomioida, että vanki ei pääse itse lukemaan viestiä näyttöpäätteeltä. Vankilan henkilökunta välittää viestin vangille paperille tulostettuna.

Esimerkiksi asianajajien tai muiden oikeudenkäyntiavustajien pitää itse arvioida, voivatko he lähettää viestiä sähköpostilla.

Jos sähköpostiviesti ei ole ohjeen mukainen, sitä ei toimiteta vangille, kertoo Rise.

Lue seuraavaksi