Hyväntekeväisyyttä ilman välikäsiä: "Ettei yhtäkään silmukkaa voida vetää välistä"

Nokialla kudotaan nuttuja Afrikan lapsille ja Ylöjärvellä ruokakaupan työporukka on etsinyt apua tarvitsevia perheitä Facebookissa. Yhteistä tempauksille on halu toimittaa apu tarvitsijoille suoraan.

ilmiöt
Pinsiön kirkon tapulipiiriläiset kutovat  nuttuja
Marjut Suomi / Yle

Pinsiön kirkon tapulipiirissä puikot heiluvat ja lankaa kuluu keräkaupalla, kun joukko ahkeria naisia kutoo nuttuja Afrikan lapsille. Tapulipiirin seitsemän iloista, mummoikäistä hyväntekijää on jo pitkään kokoontunut erilaisia käsitöitä tehden, kertoo ryhmän jäsen Sirpa Lehtinen.

– Alun perin tapulipiiri on alkanut Äiti Teresan peittotalkoiden nimellä ja erilaisten käistöiden parissa jatkettu.

Tapulipiiri on toiminut nyt kymmenkunta vuotta ja viimeiset vuodet ryhmä on neulonut nuttuja Etopian vastasyntyneille. Nuttujen malli on kaikilla sama, mutta värit vaihtelevat, sanoo tapulipiiriläinen Eija Kantanen.

Kudottu nuttu
Nutun malli aina sama, mutta värit vaihtelevat.Marjut Suomi / Yle

– Meillä Nokialla lähetyssihteeri Mirja Hukari toi idean meille. Etiopiassa syntyy noin kolme miljoonaa vauvaa vuodessa. Heillä on toive, että vauvat syntyisivät sairaalassa. Äidit saavat meidän kutomiamme nuttuja juuri sairaalassa.

Kirsti Kulmalan mukaan nuttuja on valmistunut eri paikoissa vuosien aikana suuria määriä. Etiopiassa onkin työntekijää odottamassa nuttulähetys, jossa on mukana sadastuhannes vaate.

Pinsiöläiset ovat olleet ahkeria neulojia. Liisa Honkaniemen mukaan syksyn lähetykseen meni tapulipiiristä 24 nuttua.

– Kyllä me varmaan ainakin sata on jo täällä kudottu.

Mikä sitten saa tarttumaan neulepuikkoihin aina uudestaan? Itse jo isomummuksi ehtinyt Laila Uosukainen pitää yhdessä neulomista hauskana.

– Kyllä tässä monta kertaa miettii, että minkähänlainen vauva tämän sitten pukee ylleen.

Sirpa Lehtinen pitää tärkeänä, että kaikista lapsista pidetään huolta.

– Ei se välimatka vaikuta asiaan. Kun tietää, että siellä on tarvetta. Tietää, että näillä on todellinen vaikutus siellä paikan päällä. Että saadaan lämmintä ylle ja lähetetään näiden neuleiden mukana myös lämpimiä ajatuksia.

– Saadaan tulevat äidit klinikoille turvallisiin oloihin synnyttämään ja vie hyvinvointia eteenpäin, Lehtinen sanoo.

Pinsiön kirkon tapulipiiriläiset kutoavat nuttuja
Yhdessä neulominen on hauskaa, kun tarkoitus on hyväMarjut Suomi / Yle

Nuttujen lankarahoista Sirpa Lehtinen kiittelee paikallista Pinsiö -seuraa. Halpa keinokuitu ei kelpaa.

– Langan täytyy olla puhdasta villaa, että se täyttää lämmittämistarkoituksen kunnolla.

Kutojat pitävät tärkeänä, ettei yhtäkään silmukkaa voida viedä välistä, vaan apu menee 100-prosenttisesti perille. Lähetystyöntekijöiden palautteen mukaan vastaanotto on ollut hyvä.

– Joku isäkin oli siellä kysynyt, että saako sen nutun nyt varmasti kotiin mukaan.

Kolmelle perheelle jouluiloa

Auttamisen halu on näkynyt myös sosiaalisessa mediassa. Valmiiksi organisoitujen keräysten lisäksi ihmiset ovat halunneet auttaa suoraan vähävaraisia perheitä.

Ylöjärven Kaurasmäessä sijaitsevan lähikaupan henkilökunta on järjestänyt oman hyväntekeväisyystempauksen joulun kunniaksi. Maarit Mäkelä toi työporukkaan idean, että he veisivät yhteisönä vähävaraiselle perheelle jouluapua. Ja koko joukko lähti mukaan.

Salen työntekijät etsivät apua tarvitsevaa vähävaraista perhettä mm. Facebookin kautta.

– Facebookin Ylöjärven mammojen sivuille laitettiin jouluapukirje, jossa pyydettiin yhteydenottoa jouluruokaa kaipaavilta vähävaraisilta perheiltä. Yhteydenottoja tuli lähemmäs parikymmentä. Yksi perhe piti valita, mutta kahta perhettä pystymme nyt auttamaan jouluruualla.

Aamujuttu Tampereen radiossa poiki myös ulkopuolisia lahjoittajia. Parissa tunnissa viisi asiakasta toi oman raha-avustuksensa ja näin jouluruokaa pystytään viemään kolmelle perheelle.

Terhi Salomaa ja Maarit Mäkelä
Jouluilon lahjoittajia YlöjärveltäMarjut Suomi / Yle

Apu viedään suoraan kotiin, kertoo Mäkelä.

– Ensi viikon tiistaina toimitamme henkilökohtaisesti jouluruuan.

Perheiden valinta oli Maarit Mäkelän mielestä vaikeaa.

– Se satutti.

Iloakin Mäkelä on saanut.

– Kun soitin avustettavien perheiden äideille, se oli erittäin tunteellinen hetki sekä sille äidille että minulle. Kylmät väreet ja hyvän mielen myllerrys oli sisällä. Todellakin osuu oikeaan kohteeseen tämä meidän apu.

Avustaminen suoraan, ilman järjestöjen keräyksiä päädyttiin monesta syystä, sanoo Mäkelä, joka pitää suoraa avustamista henkilökohtaisempana.

–Tämä on jotenkin konkreettisempaa. Itse olen saanut aikoinaan kerran Mannerheimin lastensuojeluliitolta apua ja koin olevani väärä avunsaaja. Koin, että oli olemassa vähävaraisempia perheitä.

– Olen muutaman vuoden ajan henkilökohtaisesti auttanut yhtä perhettä jouluruuan merkeissä. Se antaa minulle huomattavasti enemmän kuin rahan laittaminen jollekin tilille ja ajattelen, että meneekö jokainen euro perille. Näin sen näkee itse. Ja saa hyvän joulumielen.