Influenssakauden kolme tulemista? "Harvoin influenssakausi alkaa näin aikaisin"

Kainuussa on influenssakausi alkanut poikkeuksellisen aikaisessa vaiheessa. Infektiolääkärin varovainen arvio onkin, että maakunnassa kausi on kolmihuippuinen. Tällä hetkellä varmistuneita tapauksia on 30.

influenssa
Nainen yskii nenäliinaan.
Arja Lento / Yle

H1N1-influenssaan sairastuneiden määrä Kainuussa on noussut. Viikko sitten varmistettuja tapauksia oli parisenkymmentä, nyt tapauksia on noin 30. Kainuun soten infektiolääkäri Olli-Pekka Koukkarin käsityksen mukaan yksi potilaista on joutunut tehohoitoon ja vajaa 10 ihmistä on tarvinnut sairaalahoitoa.

– Sairastuneita lienee kaikkiaan kolminumeroinen luku, mutta onko luku 100, 200 vai enempi, sitä en pysty sanomaan tässä vaiheessa, Koukkari toteaa.

Marraskuun lopulla influenssa havaittiin ensimmäisen kerran Otanmäen vastaanottokeskuksessa. H1N1-influenssa on tunnettu myös niin sanottuna sikainfluenssana, mutta siitä on tullut tavallinen kausi-influenssa.

Valtakunnallisestikin influenssaan sairastuneiden varmistettujen tapausten määrä on lähtenyt nousuun, mutta vielä ei voida puhua epidemiasta. Koukkarin varovainen arvaus on, että ainakin Kainuussa nähdään nyt kolmihuippuinen influenssakausi.

Rokotteiden ottaneiden määrä on noussut arviolta kymmenkertaisesti, päivystysalueella yli puolet on ottanut rokotteen.

Olli-Pekka Koukkari

– Nyt on jonkin verran H1N1-influenssaa, vuoden vaihteen jälkeen tulee seuraava kausi-influenssa ja maaliskuussa puolestaan B-influenssa. Harvoin influenssakausi alkaa näin aikaisin, tämä on poikkeuksellista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kiinnostui myös Kainuussa esiintyvästä influenssasta, ja laitokselle on lähetetty muutama näyte. Koukkari olettaa, että THL haluaa tutkia ja vertailla näytteitä muun muassa sen suhteen, että onko kyseessä pandemiakanta vai onko virus muuttunut.

– THL kerää anturanäytteitä jatkuvasti eri puolilta Suomea määrätyistä pisteistä, mutta tässä tapauksessa heitä kiinnosti tämä poikkeava rypäs. Käsitykseni on, ettei THL anna meille mitään erillistä lausuntoa tästä influenssasta.

Kampanja tehonnut ainakin päivystyksessä

Viime vuonna esimerkiksi Kainuun keskussairaalassahoitohenkilökunnasta vain alle yksi viidestä otti influenssarokotuksenja lääkäreistäkin vain hieman yli puolet. Henkilökuntaa onkin kannustettu ottamaan rokote kampanjan avulla, ja ainakin sairaalan päivystyksessä se ontehonnut.

Harvoin influenssakausi alkaa näin aikaisin, tämä on poikkeuksellista.

Olli-Pekka Koukkari

– Rokotteiden ottaneiden määrä on noussut arviolta kymmenkertaisesti, päivystysalueella yli puolet on ottanut rokotteen. En usko, että se on sattumaa, kyllä tämä on moninaisen tiedottamisen ja kannustamisen seurausta, Olli-Pekka Koukkari mainitsee.

Koukkari on syystäkin tyytyväinen rokotelukuihin, sillä hoitohenkilökunta voi tartuttaa influenssan tietämättään potilaisiin.

Koko kuntayhtymän luvut rokotteen ottaneista saataneen tammi-helmikuussa.