Hyppää sisältöön

Video: Suomalainen joogayrittäjä auttaa pakolaisia kotirannallaan Lesboksella

Marjaana Mäkelä viettää suurimman osan vuodesta Pohjois-Lesboksella. Tänä vuonna kotirannalle on tullut kymmeniätuhansia ihmisiä kumiveneillä Turkista.

Joogayrittäjä Marjaana Mäkelä asuu puolet vuodesta Pohjois-Lesboksella, jonne sadattuhannet pakolaiset ovat rantautuneet tänä vuonna.
Pakolaiskriisi on mullistanut joogayrittäjä Marjaana Mäkelän syksyn Lesboksella.

Kivisellä rannalla kymmenet turvapaikanhakijat kuivattelevat vaatteitaan ja odottelevat kuljetusta eteenpäin. Parin tunnin venematka Turkista on ohi, helpotus on valtava.

Marjaana Mäkelä juttelee pakolaisten kanssa siivotessaan rantaa, josta on vain parisenkymmentä metriä hänen joogakouluunsa.

– Rantojen siivoaminen on minun pieni osuuteni tässä pakolaiskriisissä. Teen sitä joka päivä. Tänne kasautuu valtava määrä pelastusliivejä ja muita roskia.

– Tietysti yritän auttaa kaikin tavoin, esimerkiksi olen mukana auttamassa kun kumiveneet rantautuvat. Kuljetan myös pakolaisia autollani.

Uskomaton syksy

Kesäkuussa Marjaanan tullessa Pohjois-Lesbokselle avaamaan sesonkia hän ei voinut kuvitella, mitä tuleman pitää.

– Kesällä tuli vain muutamia kumiveneitä päivässä, mutta tilanne on koko ajan pahentunut. Loppusyksystä lähtien veneitä on tullut lähes jatkuvaa syöttöä.

Yli 400 000 turvapaikanhakijaa on tänä vuonna rantautunut Lesboksen saarelle. Heistä suuri osa saaren pohjoisrannikolle, alle kymmenen kilometrin alueelle.

Turistit peruivat matkoja

Loppukesästä lähtien turistit ovat peruneet matkojaan Lesbokselle. Marjaana on joutunut luopumaan joogakursseista.

– Kreikan viranomaiset tekevät nyt paljon töitä, että ensi vuoden sesonki saataisiin pelastettua. He perustavat leirejä, joissa pakolaiset voivat odottaa kuljetuksia pääkaupunki Mytiliniin.

Marjaana on silmin nähden järkyttynyt pakolaisten puolesta. On raskasta nähdän kuinka pienet lapset joutuvat ylittämään meren pienissä paateissa, joissa on aivan liikaa väkeä.

– On hirvittävää, että ihmiset hukkuvat täällä. Se ei todellakaan ole kivaa minulle, eikä kenellekään täällä asuvalle. EU:n tai jonkin tahon pitäisi tehdä asialle jotain. Miksi Turkin ja Kreikan välistä maarajaa ei voida avata, jotta ihmisten ei tarvitsisi ylittää tätä kuoleman porttia, kuten he kutsuvat merimatkaa.

Myös ilon pilkahduksia

Tämä pakolaisperheen kissa karkasi kun kumivene saapui Lesbokselle. Nyt se on löydetty, ja pyritään palauttamaan pakolaisperheelle Saksaan. Kuva: Edward St George

Raskaaseen syksyyn on kuulunut myös ilon pilkahduksia. Esimerkiksi yhden irakilaisen perheen kissa on löytynyt.

– Pakolaisperheellä oli kissa matkassa. Lapset eivät muuten olisi uskaltaneet lähteä merimatkalle. Kissa karkasi, kun kumivene rantautui tänne, mutta perheen oli jatkettava matkaansa kohti Saksaa. Nyt löysimme kissan, ja yritämme toimittaa sen pakolaisperheelle Saksaan.

Myös suuri määrä vapaaehtoisia, jotka tulevat eri puolilta maailmaa auttamaan, on sekoittanut pakkaa Pohjois-Lesboksella.

– Monet hotellit ovat edelleen auki, koska täällä on varmasti parisataa vapaaehtoista. Myös ravintolassa on elämää pikkutunneille saakka, kun vapaaehtoiset rentoutuvat traumaattisen työn lomassa.

Marjaana sanoo olevansa iloinen siitä, että vapaaehtoiset ympäri maailman aloittavat keräyksiä Lesboksen puolesta. Monet tulevat paikan päälle auttamaan.

– Pari viikkoa sitten puhuin kanadalaisen kirjailijan kanssa. Hän oli illalla nähnyt telkkarista raportin Lesbokselta, ja ajatellut, että hänen pitäisi lähteä auttamaan. Ajatus tuntui kuitenkin epärealistiselta, kunnes hän seuraavana aamuna heräsi ja tiesi, että hänen on välittömästi ostettava liput Lesbokselle.

Marjaana kannustaakin suomalaisia tulemaan paikan päälle auttamaan, jos vain on haluja.

Suuremmat veneet huolenaihe

Ikävä kehitys talvea kohti mentäessä on se, että ihmissalakuljettajat ovat yhä suuremmassa määrin alkaneet haalia vanhoja turistiveneitä ja muita paatteja, joihin he sullovat jopa yli kolmesataa ihmistä kerralla.

Valvonnan tiukennettua pakolaisten on myös otettava suurempia riskejä, esimerkiksi ylitettävä meri yöaikaan.

– Pari päivää sitten yöllä tuli paatti, jossa oli 360 ihmistä, kertoo Marjaana järkyttyneenä.

Talven myötä lämpötilat ovat öisin tippuneet lähelle nollaa. Lämmitettyjä telttoja on alettu pystyttää, mutta aivan liian vähän.

– Käsittääkseni Ikea on lahjoittanut telttoja, mutta on täällä ollut vauvoja, jotka ovat kärsineet pahasta hypotermiasta, kertoo Marjaana Mäkelä.

.
.