Joulukantaatista tuli kokonaan kainuulainen – Ääretön hiljaisuus esitetään vain kerran

Kolme vuotta sitten valmistunut Ääretön hiljaisuus esitetään Sotkamon kirkossa viikko ennen joulua kokonaan kainuulaisin voimin. Säveltäjä Risto Vähäsarjan mielestä teos on niin kainuulainen, että näin se kuuluukin esittää.

Kainuu
Kuorolaisia kirkossa.
Jarmo Nuotio / Yle

Kainuun oma joulukantaatti Ääretön hiljaisuus esitetään vain yhden kerran, mutta se ei ole merkki epäonnistumisesta. Teoksessa on yli sata eri puolilta maakuntaa olevaa esiintyjää, joten esitys vaatii paljon järjestelyjä, sanoo teoksen säveltänyt Risto Vähäsarja. Sanat ovat Vexi Salmen.

– Toki osia on esitetty ja esitetään muuallakin, mutta näin on hyvä. Ensimmäisellä kerralla teimme tämän kainuulaisena, vuosi sitten kuoro oli Jyväskylästä. Tämä on kuitenkin niin kainuulainen juttu, että kainuulaisten kuuluu tämä tehdä.

Kainuulaisuus vaikuttaa jo harjoitusvaiheessa, sanoo sotkamolainen tenori Martti Niskanen.

– Esityksen kokonaistunnelma on hieno. Sanoitukset ovat niin vahvoja, että ne menevät syvälle sydämeen.

Kyllä tämän kuoron äänet soivat hienosti jo harjoituksissa.

Risto Vähäsarja

Esitys on haaste kaikille

Äärettömän hiljaisuuden esiintyjät ovat eri puolilta Kainuuta, joten harjoituksiin ei monesti päästä kokoontumaan. Kuoroa johtava Harri Komulainen myöntää, että tässä on haasteensa.

– Osa laulajista seuraa tarkasti johtajaa, osa taas on tottunut tekemään asiat toisin. Kyllä tässä saa välillä huomautella, että kannattaisi seurata, missä tahdissa johtajan kädet heiluvat.

Kun teoksen säveltäjä on yksi esiintyjistä, voisi kuvitella, että siitä voisi syntyä lisähaaste kuoronjohtajalle.

– Ei suinkaan. Minä johdan kuoroa, ja Risto Vähäsarja puolestaan vastaa kokonaisuudesta. Tämä on sujunut mallikkaasti, nauraa Komulainen.

Esityksen kokonaistunnelma on hieno. Sanoitukset ovat niin vahvoja, että ne menevät syvälle sydämeen.

Martti Niskanen

Ainutkertaisuuden tuntee

Risto Vähäsarja on tyytyväinen esiintyjiin.

– Kun yhteisiä harjoituksia ei ole paljon, silloin kaikki suhtautuvat työhönsä vakavasti. Kyllä tämän kuoron äänet soivat hienosti jo harjoituksissa.

Sotkamolainen sopraano Anita Ortju nauttii Äärettömän hiljaisuuden teosta.

– Kun harjoituksia on vähän, silloin näihin kertoihin terästäytyy kunnolla. Tunne on, että tästä esityksestä tulee ainutkertainen.