Joensuu haluaa henkilöstön työkyvyttömyyskulut kuriin – säästöistä puolet palautetaan työhyvinvointiin

Vaikka Joensuu on onnistunut pitämään työkyvyttömyyskustannuksensa kohtuullisina, haluaa kaupunki saada seitsemän miljoonan euron kuluja pienemmiksi. Porkkanana henkilöstölle voi olla vaikka matka teatteriin tai kylpylään.

työkyky
Joensuun kaupungin työntekijöitä.
Janne Ahjopalo / Yle

Joensuun kaupunki yrittää pienentää henkilöstönsä työkyvyttömyydesta johtuvia kustannuksia ensi vuonna.

Työkyvyttömyyskulut ovat nykyisellään yli seitsemän miljoonaa euroa vuodessa. Summa koostuu sairauspäivien palkoista, työkyvyttömyyseläkkeiden kustannuksista, työtapaturmista sekä työterveyshuollon kustannuksista.

Kaupungilla on nyt alkanut Kykyloikka-kampanja, jonka tavoitteena on saada kuluja pienemmiksi. Mikäli työkyvyttömyyskuluista saadaan säästetyksi, kaupunki palauttaa rahoista puolet henkilöstön työhyvinvointiin. Työhyvinvointia tukevaa toimintaa voi olla esimerkiksi kylpylä- tai teatterimatka.

Yksi tapa vähentää kuluja voi olla kevyempien työtehtävien löytäminen osittain työkykyiselle työntekijälle sairausloman sijaan. Kaupunki korostaa tiedotteessaan, ettei töihin pidä tulla sairaana tai riskeerata esimerkiksi leikkaushaavojen paranemista.

Joensuussa työkyvyttömyyskulut ovat viidenneksi alhaisimmat suurten ja keskisuurten kaupunkien joukossa. Tiedot käyvät ilmi Kuntien eläkevakuutuksen vertailusta.