1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kymmenet suomalaisnaisen nettiostokset katosivat matkalla – Posti: Erittäin harvinaista

Kolmen kuukauden aikana Kirsi Vahteran kymmenet netistä ostamat ja kotiin tilaamat kirjelähetykset ovat jääneet matkalle. Esimerkiksi laskut taas ovat löytäneet perille. Postin mukaan kirjeiden katoaminen tässä mittakaavassa on poikkeuksellista.

Kuva: Hanna Lumme / Yle

Lahtelainen Kirsi Vahtera on tottunut nettikaupankävijä. Hän on tilannut askartelutarvikkeita, leluja ja vaatteita sekä kotimaisilta nettikirppiksiltä, siis yksityisiltä ihmisiltä, että ulkomaisista yrityksistä, esimerkiksi E-baystä.

Kirjeeseen mahtuvat tilaukset ovat aiemmin tulleet moitteetta perille, mutta elokuun jälkeen noin 40 Vahteran ostosta on jäänyt matkalle. Kukaan ei tiedä mihin, kertoo Vahtera.

– Laskut ja virallinen posti tulevat kyllä perille, mutta lähetykset, joista näkee, että niissä on jotakin sisällä tai että ne ovat käsinkirjoitettuja, hukkuvat. Tuntuu oudolta, että vain tavaralähetykset häviävät.

Kadonneissa kuorissa on ollut samantyyppistä tavaraa, jota hän on tilannut verkosta aiemminkin: esimerkiksi mekko, alusvaatteita, Lego-palikoita ja askarteluvälineitä. Kirjeet ovat olleet lähtöisin sekä Suomesta että ulkomailta.

Vahtera on tarkistanut, että hänen osoitetietonsa ovat olleet lähettäjillä oikein eivätkä kirjeet ole myöskään palautuneet lähettäjille.

Laskut ja virallinen posti tulevat kyllä perille.

Kirsi Vahtera

– Olen reklamoinut kirjeen lähettäneille yrityksille. He ovat pahoitelleet, lähettäneet uuden tuotteet tai korvanneet rahallisesti. Mutta valtaosa korvaavistakaan paketeista ei ole tullut perille.

– Hävettää laittaa firmoille viestiä, kun kaikki katoaa. En kehtaa vikistä, koska yksittäiset tuotteet eivät ole olleet kalliita.

Kadonneiden ostosten arvo on yhteensä sadan euron luokkaa, hän arvioi.

Kirjeitä hankala jäljittää

Vahtera on ollut yhteydessä paitsi kirjeiden lähettäjiin, myös postiin. Hänelle vastattiin, että kirjeitä, joissa ei ole seurantaa, on vaikea jäljittää eikä käytännössä voi tietää, ovatko ulkomailta tilatut lähetykset saapuneet maahan.

Äärimmäisen harvinaista, että tuollainen määrä lähetyksiä häviää niin, ettei niistä ole mitään havaintoa.

Kai Taam

Vahteran mukaan häntä oli kehotettu pyytämään kirjeet jatkossa seurattavina lähetyksinä.

– Se taas syö kirppistelyn hengen. Jos ostat euron helmiä ja maksat postituksesta paljon enemmän, ei siinä ole järkeä.

Vahterasta on epätodennäköistä, että hän olisi tullut esimerkiksi nettikirppiksillä huijatuksi ja etteivät myyjät olisi lähettäneet maksettuja tuotteita.

– Olen käynyt samoissa nettiryhmissä kauppaa ennenkin, joten tuskin kyse on siitä, että kaikki huijaisivat ja jättäisivät lähettämättä.

Posti: Yksikin kadonnut lähetys on liikaa

Postin Kaakkois-Suomen aluepäällikkö Kai Taam pitää poikkeuksellisena, että kymmeniä samalle henkilölle osoitettuja kirjeitä katoaisi.

– Äärimmäisen harvinaista, että tuollainen määrä lähetyksiä häviää niin, ettei niistä ole mitään havaintoa. Minuakin kiinnostaa tämä tapaus.

Olen käynyt samoissa nettiryhmissä kauppaa ennenkin, joten tuskin kyse on siitä, että kaikki huijaisivat.

Kirsi Vahtera

Hänen mukaansa yksikin katoaminen on liikaa, ja siksi posti pyrkii selvittämään jokaisen tapauksen perusteellisesti.

Jos postin kannettavana olleita kirjeitä katoaa, hän suosittelee ottamaan yhteyttä postiin mahdollisimman pian. Palautteista menee tieto alueen jakeluesimiehelle.

– Jos havaitaan toistuvuutta, asia pannaan jakelutoimipaikassa seurantaan. Jos palautetta tulee tietyn postinumeron alueelta tai samalta henkilöltä, seuraamme asiaa vielä tarkemmin.

Taam huomauttaa, että kirjeposti voi jäädä tulematta monesta eri syystä. On mahdollista, että joku on anastanut kirjeet laatikosta jakajan kierroksen jälkeen. Tällaista on käynytkin. Myöhemmin kirjeitä on löytynyt maastosta.

Myös postin omiin laatikoihin kohdistuu silloin tällöin murtoja.

Hävinneen postin jäljittäminen on kuitenkin vaikeaa, Taam myöntää. Hänen mukaansa katoamisreklamaatiot osoittautuvat usein viivästymisiksi tai että posti on jaettu väärin.

Syy voi olla muuallakin kuin postin toiminnassa

Postilakia ja esimerkiksi kirjesalaisuuden toteutumista valvoo Viestintävirasto. Kuluttajasuojaryhmän päällikkö Merja Saari pitää lähetysten katoamisia niin ikään poikkeuksellisina.

Esimerkiksi joku ulkopuolinen saattaa viedä lähetyksiä postilaatikosta.

Merja Saari

– Ensimmäisenä tulee mieleen, voivatko kyseessä olla lentokelvottomat lähetykset. Esimerkiksi akut ja nesteet poistetaan lentorahdin läpivalaisussa. Mutta tässä tapauksessa kirjeiden sisältö ei ehkä ole sen tyyppistä. 

Koska tavalliset kirjeet eivät ole seurattavia, on hankala selvittää, missä vaiheessa lähetysketjua tapahtuu mitäkin, hän muistuttaa.

Saari neuvoo kuluttajaa ottamaan aina ongelmatilanteissa yhteyttä postiin. Jos reklamaatio ei tuota tulosta, voi olla yhteydessä Viestintävirastoon.

– Neuvomme ja ryhdymme tarvittaessa toimenpiteisiin postin suuntaan. Jakelutoimipaikassa voidaan esimerkiksi listata tiettyyn osoitteeseen jaettavaksi tulevat lähetykset. Tällöin voi seurata, tapahtuuko virhe mahdollisesti jakelussa. Voi olla niinkin, ettei selitystä löydy.

Saari huomauttaa, että syy katoamisiin voi olla muuallakin kuin postin toiminnassa.

– Tosiaan esimerkiksi joku ulkopuolinen saattaa viedä lähetyksiä postilaatikosta.

Joululahjat muualta kuin netistä

Kun Kirsi Vahtera pari viikkoa sitten kirjeilmöi postille, sen jälkeen osa Suomessa hänelle lähetetyistä kirjeistä onkin tullut perille.

Olen aina luottanut vahvasti siihen, että posti tulee perille.

Kirsi Vahtera

Hän kuitenkin sanoo katoamisten nakertaneen luottoa siihen, uskaltaako netistä tilata kotiin mitään arvokasta.

– Varoitin isovanhempiakin, että älkää lähettäkö lapsille joulukalentereita postitse, kun ei tiedä, tulevatko ne perille.

Nettikirpputoreilta hän ei myöskään ole enää tilannut mitään. Niin ikään joululahjat jäivät tänä vuonna tilaamatta verkkokaupoista.

– Sen verran harmittavat kadonneet korut ja muut. Jälkiviisaana voi tietenkin sanoa, että olisi pitänyt tilata kaikki kirjattuna, mutta ei sellainen tullut mieleenikään aiemmin. Olen aina luottanut vahvasti siihen, että posti tulee perille.