1. yle.fi
  2. Uutiset

Matkakoski Oy: Siianlippous voi jatkua vuokrasopimuksella

Matkakoski Oy:n mukaan maaoikeuden päätös siianlippouksen erityisestä etuudesta ei vaikuta Tornionjoen Matkakosken kalastukseen. Yhtiön mukaan koskelle mahtuvat tulevaisuudessakin sekä lippoajat että urheilukalastajat.

kalastus
Matkakoski
Risto Koskinen / Yle

Tornionjoen lippouskiistan oikeudessa voittanut Matkakoski Oy vakuuttaa, että lippoaminen voi jatkua Tornionjoen Matkakoskella.

Maaoikeus päätti toissa päivänä, että siianlippousta ei voi merkitä erityisenä etuutena kiinteistörekisteriin. Yhtiö oli valittanut maanmittauslaitoksen vuonna 2013 tekemästä päätöksestä, jolla 18 vanhaa taloa sai kiinteistörekisteriin merkinnän erityisestä etuudesta.

– Me saimme vahvistettua sen käsityksen, että vaikka siellä on kalastettu hyvin pitkän ajan, niin tämä

on tapahtunut koko ajan maanomistajan vapaaehtoisuuden periaatteella, eikä minkään muun oikeuden periaatteella, sanoo yhtiön hallituksen puheenjohtaja Berndt von Frenckell.

Päätöksestä ei seuraa muutoksia kalastukseen

Käytännön kannalta sanoisin sille yksittäiselle kalamiehelle, että tällä ratkaisulla kalastukseen ei tule mitään suurta muutosta.

Berndt von Frenckell

Von Frenckellin mukaan kalastuksen kannalta päätöksen ei tarvitse merkitä mitään muutosta.

– Matkakoski Oy on vuokrannut aluetta siianlippoajille ja urheilukalastajille toistakymmentä vuotta ja olisimme koko ajan halunneet jatkaa tätä vuokrasopimussuhdetta koko ajan. Toivottavasti voimme jatkaa vuokrasopimuspohjalta.

– Käytännön kannalta sanoisin sille yksittäiselle kalamiehelle, että tällä ratkaisulla kalastukseen ei tule mitään suurta muutosta tai rajoitteita.

Tilaa on sekä lippoajille että urheilukalastajille

Von Frenckellin mielestä asia etenee, kunhan lippomiehet saavat järjestäytymisensä kuntoon.

– Minun mielestäni lippomiesten pitäisi keskenään sopia, miten he organisoivat tämän kalastuksen. Sen jälkeen he voivat lähestyä meitä. Sitten neuvotellaan mikä se vuokrasopimus on ja mitkä alueet vuokrataan ja millaisin oikeuksin.

Tällä hetkellä Matkakoskella on vaikuttanut kaksi lippomiesten porukkaa.

– Siellä on ollut Matkakosken siikayhtymä, joka ei ole mikään yhdistys eikä siis periaatteessa toimivaltainen yhteisö. Toisaalta siellä on Matkakosken lippomiehet, jolle me vuokrasimme lippoamisoikeuden rannalta sen jälkeen, kun siikayhtymä ei halunnut jatkaa sopimusta.

Von Frenckellin mukaan yhtiö on koko ajan korostanut, että molemmat kalastusmuodot mahtuvat samalle rannalle.

– Tietysti urheilukalastajille mielenkiintoinen alue täytyy varata heille ja lippoajille mielenkiintoinen alue heille.

Lue seuraavaksi